Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Veslali na različitim plovilima, splavovima, gumenjacima, luftićima …

25.07.2016. 22:00
Veslali na različitim plovilima, splavovima, gumenjacima, luftićima …


Dvadeset godina je čekao i dočekao najljepše mjesto u pašmanskoj Varoši. Brončani kip „Zagrljaj mora”, što ga je 1996. godine izradio kipar fra Joakim Jaki Gregov i darovao svome rodnome mjestu, postavljen je tik uz more, na otočiću uz šetnicu u Varoši.
– Nažalost, fra Jaki zbog brojnih obaveza na Hvaru nije mogao doći na otkrivanje kipa, ali sve zna i sretan je što je „Zagrljaj mora” postavljen baš na otočiću. Isplatilo se čekati sve ove godine, a meni je posebno drago što smo otkrivanje upriličili u sklopu prvog ovogodišnjeg Pašmanero festivala, kad se okupimo mi Varošani, kaže fra Jakijev rođak i prvi susjed Vojko Gregov, koji je s još pet, šest obitelji, Udrugom Modus Vivendi i pokretačima festivala Anom i Krstom Matulićem, organizirao događanja koja po mnogočemu ovu feštu razlikuju od uobičajenih ljetnih druženja, po ustaljenom receptu red klapa, red folklora, red pečenih srdela…
– Naš je cilj da oživi Varoš, najljepši dio Pašmana, i da se animira lokalno stanovništvo. Želimo stvoriti nešto svoje, drukčije, da se zna što se može očekivati kada se dolazi na Pašmanero. To nije kritika drugima, samo ne želimo robovati nekim ustaljenim navikama i običajima, nego biti svoji, objašnjava Ana Matulić iz Udruge Modus Vivendi.
A da u tome uspijevaju, vidi se i po osmišljenom programu. Tako se prve večeri Pašmanera veslalo u najrazličitijim plovilima, neki čak i bez plovila, dovoljno im je bilo da u more uđu samo s veslom. Djeca su danima gradila splavove od odbačenih dasaka, neki su posudili stare gumenjake, neki su došli s luftićima. Cilj je bio dobro se zabaviti na improviziranoj regati. Uživao je u njoj i načelnik općine Andro Magić, iako njegova ekipa nije osvojila nijednu nagradu. Ali ionako je, kažu, najvažnije sudjelovati! A nagrade, stare propele i bokobrani, otišle su u ruke najkreativnijih, najspretnijih i najljepših ekipa, uz duhovite komentare voditelja programa Ivice Štorića.
Na drugoj strani porta, Damir Višić podučavao je vezanje gropova i premda je na prvu izgledalo da svi o tome već sve znaju, lekcija iz čvorologije protegnula se do dugo u noć. Kao i svirka zadarskog funk-banda Neprijatelji, uz koju su plesale sve generacije.
Pašmanero festival, osim što je „drukčiji od drugih”, izdvaja se i po dobrovoljnom radu i dobrovoljnim prilozima članova Udruge Modus Vivendi.
– Udruga godišnje dobije određenu svotu novca od Općine Pašman i dio tog proračuna potroši se na organizaciju Pašmanera, a uskače i Turistička zajednica. Ali ključan je dobrotvoran rad, dobrovoljni prilozi svih koji to žele. Zasad sve funkcionira, naš je program podložan promjenama, ali uvijek s istim ciljem – da se zabavimo i družimo mi u Varošu i da naši gosti uživaju u ovome što im nudimo, zaključuje Ana Matulić.