Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Student Intercockpita pao u Katani

Autor: Siniša Klarica

25.08.2008. 22:00
Student Intercockpita pao u Katani

Foto: Sebastian GOVORČIN



Danas u 14.50 sati, na pisti Zračne baze Zemunik, umalo se opet dogodila nesreća u kojoj je sudjelovao avion pilotske škole InterCockpit. Pilot-student u zrakoplovu tipa Katana D-20 pokušao je poletjeti, ali je, prema priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH, došlo do snažnog udara bočnog vjetra i zrakoplov je izletio s uzletne staze, te se zaustavio na zaštitnom pojasu.
Prema riječima glavnog hrvatskog istražitelja za zrakoplovne nesreće Dinka Vodanovića, radi se o lakom dvosjedu kojemu je propisani maksimalni dopušteni bočni vjetar pri uzlijetanju 10 čvorova, koliko je baš u tom trenutku puhalo na pisti. Najvjerojatnije je mladog njemačkog pilota kojemu je to bio prvi samostalni let zahvatio iznenadni reful vjetra, te ga odgurao sa piste.
Pilot je napustio zrakoplov bez ozljeda, a šteta na zrakoplovu je prema prvim procjenama mala. Točnije, kamen je oštetio elisu. Vodanović dodaje da je umjesto njega očevid vrlo brzo napravio član povjerenstva za zrakoplovne nesreće koji se tog trenutka nalazio u Zadru, te je oko 16 sati zrakoplov udaljen s piste i spremljen u radionicu.