Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Chuck Norris neće, ali Danil Domdjoni hoće

25.08.2010. 22:00
Chuck Norris neće, ali Danil Domdjoni hoće


Moram priznati da u Peking putujem bez većeg rezultatskog imperativa. Meni je ove godine najvažniji turnir Svjetsko prvenstvo. Dosadašnji dio priprema bazirao sam na kondicijskoj spremi, a malo sam se bavio karateom. Prije svega želio bih vidjeti u kakvom sam stanju – kaže Danil Domdjoni
Iako neće nastupati Chuck Norris, u Pekingu će se naći elita borilačkih sportova. Prve Svjetske igre borilačkih sportova okupit će najbolje svjetske borce u 13 sportova, a među elitom će se naći i dva sportaša s ovih prostora. Tako će Danil Domdjoni u karateu (-70 kg) braniti boje Hrvatske i Biograda na moru u karateu, dok će Vedran Ikić u jiu jitsuu (-94 kg) pokušati ostvariti što bolji rezultat. Svakako valja spomenuti i Martinu Zubčić, koja je podrijetlom iz ovih krajeva, a nastupat će u kickboxingu (-57 kg). Inače sama čar igara leži u činjenici da je među 13 sportova zaista velika strukturalna razlika, ali i razlika u samoj jačini i opasnosti udarca. Tako će se u Pekingu sastati predstavnici sportova koji su “lakši”, ali i predstavnici onih “žešćih” sportova. Jedna je stvar zajednička, svi koji će tamo nastupiti od 28. kolovoza do 4. rujna najbolji su od najboljih u svojim sportovima.
– Nakon Svjetskih igara idem i na Svjetske igre borilačkih sportova. Moram priznati da jedva čekam da vidim kako će to izgledati. Svjetske igre na Tajvanu popratila je savršena organizacija i veliki interes publike. Ovo u Kini bi trebalo biti još bolje i drago mi je što ću se naći tamo – rekao je Domdjoni, koji je kao europski prvak prošle godine zaradio pozivnicu.
– Što se tiče karatea, nastupit će kontinentalni prvaci te osvajači medalja sa Svjetskih prvenstava. Bit ćemo podijeljeni u dvije grupe po četiri, a borit ćemo se svak sa svakim u grupi. Najbolja dvojica idu u polufinale.
Ambicije?
– Moram priznati da u Peking putujem bez većeg rezultatskog imperativa. Meni je ove godine najvažniji turnir Svjetsko prvenstvo koje je na rasporedu od 28. do 31. listopada. Dosadašnji dio priprema bazirao sam na kondicijskoj spremi, a malo sam se bavio karateom. Prije svega želio bih vidjeti u kakvom sam stanju.
Kakav turnir očekujete?
– Super jak. U to nema dileme. Tamo će se sastati najbolji svjetski borci i sigurno će svaka borba iziskivati maksimalan napor i koncentraciju. No, ponavljam, u ovom trenutku priprema nelogično je pred sebe stavljati neki poseban imperativ – zaključio je Domdjoni.
 


Sportovi koji su zastupljeni na Svjetskim igrama borilačkih sportova:


Akido
Boks
Judo
Jiu-jitsu
Karate
Kendo
Kickboxing
Tajlandski boks
Sambo
Sumo
Taekwondo
Hrvanje
Wushu




 


Ikić priželjkuje medalju


Vedran Ikić odlazi u Peking s referencom nositelja titule svjetskog prvaka u sportskom jiu-jitsu iz Malmoa 2008. godine, što ga svrstava u krug favorita za medalju i na ovom natjecanju.
– Pošto sam imao priliku pobjeđivati većinu boraca koji mi se nalaze u ždrijebu, onda se imam pravo nadati osvajanju jednog odličja i u Pekingu. Normalno, treba biti u datom trenutku na visini zadatka, ali uz pripreme koje sam prošao nadam se uspjehu. Inače, ovo natjecanje koje se prvi put organizira i objedinjuje većinu borilačkih sportova na jednom mjestu je hvalevrijedan projekt koji će omogućiti još veću popularizaciju kako onih poznatijih tako i onih manje poznatih borilačkih sportova – kazao je Ikić pred odlazak u Peking.
A. DEŠPOJA