Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Bolje je otpisati nenaplativa dugovanja

25.08.2011. 22:00
Bolje je otpisati  nenaplativa dugovanja


Nije dovoljno da se dužniku pošalje opomena. Da ne bi nastupila zastara potrebno je aktivirati ovrhu ili postupak naplate kod javnog bilježnika, kazivao je Jukić dodajući kako bi gradonačelnik Zadra trebao donijeti uredbu kojom se otpisuju ta nenaplativa dugovanja kako se ne bi “pumpao” gradski proračun i očekivao novac koji je nemoguće naplatiti


„Izvješće o obavljenoj reviziji – Grad Zadar” iz 2009. bila je tema  jučerašnje tiskovne konferencije HSLS-a Zadar. I zadarski liberali dali su jučer  doprinos nešto maloj starijoj  temi koja se proteklih godinu dana provlačila sjednicama Gradskog vijeća.  Predsjednik odbora za financije HSLS-a Zadar  Zdenko Jukić kaže kako je  „tempirana bomba”, koja se  cijelo vrijeme proteže kroz  zadarski proračun, stavka  budućih prihoda, a to su  nenaplaćena potraživanja.
– Problem nastaje kada su  ta nenaplaćena potraživanja, kao planirani budući  prihod, zapravo trajno nenaplativa. Iz tih razloga u  revizorskom izvješću stoji  uvjetno mišljenje, koje je  Grad imao i 2008. Zbog otklanjanja utvrđenih nepravilnosti Državni ured za reviziju naložio je poduzimanje mjera za potpunu i pravodobnu naplatu prihoda te  obavljanje javne nabave na  propisani način, rekao je Jukić.
On ističe da su gradska  potraživanja krajem 2009.  iskazana u iznosu  168,074.942,00 kuna, od  čega se na dospjela potraživanja odnosi  142,447.807,00 kuna, a na  nedospjela 25,627.135,00  kuna. Potraživanja starija od  jedne godine iznose  72,925.228,00 kuna, a potraživanja starosti do jedne  godine 69,522.579,00 kuna.  U odnosu na stanje koncem  2008. potraživanja su veća  za 20,812.232,00 kuna ili  14,1 posto. Kamate iznose  34,007.438,00 kuna. Po Jukiću tako je nenaplativo oko  50 milijuna kuna.
– Međutim, za naplatu preostalih potraživanja u iznosu 63,433.499,00 kuna mjere naplate nisu poduzimane,  osim upućenih opomena za  potraživanja za gradske poreze, naknade za korištenje  javnih površina i zakupnine  za poslovne prostore. Nije  dovoljno da se dužniku  pošalje opomena. Da ne bi  nastupila zastara potrebno  je aktivirati ovrhu ili postupak naplate kod javnog  bilježnika, kazivao je Jukić  dodajući kako bi gradonačelnik Zadra trebao donijeti uredbu kojom se otpisuju ta nenaplativa dugovanja kako se ne bi “pumpao” gradski proračun i  očekivao novac koji je nemoguće naplatiti. Štoviše,  protiv odgovornih osoba u  Gradu Zadru trebao bi se  pokrenuti postupak za utvrđivanje odgovornosti zbog  nastale štete po proračun  Grada Zadra.


Kamperi i parking




O kampiranju na javnim površinama govorio je Nenad Justinić kazivajući da je Zadar prepun kamperskih kućica koje pod izlikom parkiranja koriste javnu površinu za parking. “Čak se na internetu i hvale tom situacijom te savjetuju druge gdje se u Zadru može besplatno kampirati. Unatoč prometnim znakovima, nemoćna je policija, a cijeli problem je u domeni Državnog inspektorata. Mi u HSLS-u predlažemo uređenje posebnog parkirališta gdje bi se motorizirani kamperi mogli zadržavati 24 do 48 sati i gdje bi takvi turisti mogli izbaciti svoj otpad i opskrbiti se pitkom vodom. Prema našim proračunima na taj način bi se moglo uprihoditi 300 do 400 tisuća eura, rekao je Justinić.