Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Jame bez dna

25.08.2011. 22:00


Da je bar dio političkih misija u  Vukovaru gospodarski i ostvaren, taj  grad ne bi još i danas bio ekonomska  ruševina pa je u tom kontekstu teško  ozbiljno shvatiti i najnovija  obećanja Kukuriku koalicije o zori  vukovarskog gospodarskog sumraka.
 Slično je to svojevremeno najavljivala i Vlada Ive Sanadera, odnosno Vlada Jadranke Kosor, no  grad je i danas  na marginama razvoja, eksploatiran uvijek kada je  njegova ratna sudbina trebala poslužiti u političke svrhe, za nadahnute domoljubne govore, a gospodarska obećanja ubrzo bi zameo  politički vjetar.
Novac obećavan Vukovaru završio je možda u “jami bez dna” koju  je iskopala korupcijska neman, ona  koja također nije dala BDP-u da  raste iznad sitnih 0,8 posto. No, kao  i uvijek premijerkin vedri duh uhvatio se za ovaj podatak koji bi  trebao odobrovoljiti birače.
Nadalje, tajne crne HDZ-ove blagajne koje je, kako se moglo pročitati, kao u krimi filmu, blagajnica  zakopala u svome vrtu, naoko ne  brinu HDZ koji nastoji okrenuti  leđa svemu i svakom tko se nagnuo  nad tu “jamu bez dna” koja je gutala  novac iz javnih poduzeća za nagrađivanje političke odanosti.
To je samo jedan od primjera kako  je politka uništavala gospodarstvo  kratkoročno i kratkovidno pomišljajući kako iz te jame nikada ništa  neće izaći na svjetlo dana.
Premda se HDZ ponaša kao da to  nema nikakve veze sa strankom, to  će se sigurno negativno reflektirati  na raspoloženje birača, no neće previše pozitivno odjeknuti niti oporbena “invazija” na Vukovar.
Podcjenjujući intelekt birača,  umornih od recesije, kredita, štednje, nezaposlenosti, predizbornih  nadmudrivanaja, političari su ponovno nasrnuli na prošlost, govoreći  o budućnosti. U takvu kontradiktornost neki ubrajaju i aktualne  istupe ministra Karamarka  ogorčenog komunističkim zločinima  čije žrtve nitko ne istražuje. Jer  istaknuo je on, s neraščišćenom  prošlošću ne može se u budućnost.  Diranje upravo sada ove dugogodišnje povjesničarske “jame bez  dna”, uspjelo je u središte pozornosti  dovesti Karamarkovo ime što nije  loše za njegovu političku karijeru,  no pitanje je koliko će to zaintrigirati današnje birače među kojima je sve veći broj onih zaokupljenih kopanjem kontejnera.
Glasovanja po principu političke i  ideološke bliskosti na predstojećim  izborima moglo bi biti znatno manje  nego li se nadaju političari.
Zapravo je čudno kako nisu shvatili da je besparica i ekonomska  nesigurnost predugo, pretežak teret  na leđima građana, da bi oni gubili  vrijeme slušajući njihove političke  manifeste iz dalje ili bliže prošlosti.
Prevagu na predstojećim izborima  treba odnijeti kvalitetniji i realniji  gospodarski program pa bi u tom  smislu više povjerenja dobili ekonomski potkovaniji političari.
Za birače je trenutačno uvredljivo  aktualno isprazno političko nadmetanje koje dolazi iz svih smjerova i  razina jer ih sve više misli kako se to  kopanje raznovrsnih „jama bez dna”  radi prigodno predizborno, a oni  primarno žele da ih se izvuče iz  ekonomskog ponora.
Na predstojećim parlamentarnim  birači će tražiti “gospodarsku službu  spašavanja”…