Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Novi putevi do boljeg života otočana

25.08.2011. 22:00
Novi putevi do boljeg života otočana


Radi razvoja poljoprivrede i seoskog turizma na zadarskim otocima provodi se Program izgradnje i održavanja poljskih, šumskih i protupožarnih puteva. Ove godine je na to utrošeno 387 tisuća kuna. Ti putevi se u budućnosti mogu koristiti i kao rekreacijske staze, šetnice, biciklističke staze ili kao maslinske ili vinske ceste, navodi Katić


Upravni odjel za poljoprivredu i razvoj otoka Grada  Zadra prema Zakonu o otocima potiče djelatnosti potrebne da bi otočni razvoj bio  održiv. Ivica Katić, pročelnik  tog upravnog odjela, priča o  Programu održivog razvitka  zadarskih otoka i njegovoj  provedbi.
Kultura i turizam
– U Programu smo stavili  naglasak na razvoj turizma,  a poglavito turizma kulturne  baštine, sve radi obogaćivanja turističke ponude i produljenja turističke sezone na  našim otocima. Zato smo  pokrenuli niz projekata i aktivnosti: Projekt razvoja i  unaprjeđenja turističke signalizacije, Projekt očuvanja tradicijskih obrta i  održavanja tradicijskih manifestacija, Projekt očuvanja  i obnove kulturne baštine,  Projekt poticanja rada  otočnih udruga, zadruga i  organizacija te aktivnosti na  uređenju i održavanju javnih  zelenih površina na otocima,  govori Katić.
U okviru pripreme turističke sezone u suradnji s  otočnim mjesnim odborima i  tvrtkom Nasadi d.o.o. ovaj  gradski odjel provodi aktivnosti sadnje cvijeća na javnim zelenim površinama,  košnju trave uz mjesne ceste, obnovu krošnji drveća na  javnim zelenim površinama i  slično.
Da bi se turisti na otocima  što lakše snalazili, u protekloj i ovoj godini u svim  otočnim mjesnim odborima  izrađeno je i postavljeno  ukupno 10 panoa planova  otoka.
– Na njima su označene  sve kulturno-povijesne i prirodne znamenitosti te ostali  turistički sadržaji poput biciklističkih staza, plaža,  sportskih igrališta i slično. U  drugoj fazi ovog projekta  planiramo izradu putokaza i  info tabli, kaže Katić.
U projektima je velika pozornost pridana zaštiti, obnovi i uključivanju kulturne  i tradicijske baštine u turističku ponudu.
– Potiče se razvoj novih  turističkih proizvoda i unaprjeđivanje turističke ponude naših otoka kao prepoznatljive destinacije. Kao rezultat ovih aktivnosti u protekloj i u ovoj turističkoj  sezoni održano je niz kulturno-umjetničkih, sportskih i tradicijskih manifestacija čime je uvelike obogaćena turistička ponuda.  Poticanjem očuvanja tradicijskih obrta i rada otočnih  udruga i zadruga ostvarili  smo veliki uspjeh. Naime,  iško lončarstvo (izrada glinenog posuđa) i izrada tradicionalne iške obuće dobili  su oznaku “Hrvatski otočni  proizvod” koja je postala  svojevrstan brend, a jamči  autohtonost, izvornost i kvalitetu proizvoda. To su prvi  proizvođači autohtonih  proizvoda s otoka koji administrativno pripadaju  Gradu Zadru koji su dobili  ove oznake, kaže Katić, dodajući da im je gradski Odjel  za razvoj otoka osigurao svu  tehničku pomoć oko prijave  na natječaj Ministarstva mora, koje dodjeljuje ovu oznaku.
Maslinske i vinske  ceste
Radi razvoja poljoprivrede  i seoskog turizma na zadarskim otocima provodi se i  Projekt obnove starih maslinika te Program izgradnje i  održavanja poljskih, šumskih i protupožarnih puteva.
– Samo na uređenje navedenih puteva na našim  otocima u prošloj godini  utrošeno je 455 tisuća kuna,  a u ovoj je godini do sada  utrošeno 387 tisuća kuna. Ti  putevi se u budućnosti mogu  koristiti i kao rekreacijske  staze, šetnice, biciklističke  staze ili kao maslinske ili  vinske ceste, navodi Katić.
Ove godine je pokrenut i  Projekt poboljšanja javne infrastrukture na otocima tj.  opremanja trajektnih pristaništa čekaonicama.
– Sve ove projekte i aktivnosti vrlo dobro su prihvatili naši otočani i želja nam  je da sve ove poticajne mjere  doprinesu razvoju poljoprivrede i turizma radi poboljšanja kvalitete života i ostanka mladih na otoku. Da  se zaustavi trend depopulacije naših otoka. Tome bi  trebala doprinijeti i Lokalna  akcijska grupa (LAG) Zadarski otoci i priobalje čije je  osnivanje upravo u tijeku. To  provodi UNDP kao pripremu za LEADER, program  Europske unije za razvoj ruralnih područja, pojašnjava  Katić.
Kako dodaje, osnivanje  LAG-a trebalo bi doprinijeti  i rješavanju ključnih problema zadarskih otoka – vodoopskrbe i odvodnje.
– Kako se radi o financijski  zahtjevnim projektima, planiraju se kandidirati na neki  od pretpristupnih ili strukturnih fondova EU. U vrednovanju nekog projekta bitnu ulogu imat će LAG koji će  izdavanjem pisma preporuke doprinijeti da taj projekt  dobije dodatne bodove, što  će u pravilu značiti i siguran  prolaz projekta na natječaju.  LAG bi trebao godišnje  izrađivati pet-šest projekata  koji bi također trebali doprinijeti razvoju naših otoka,  ističe Katić.
Zadarski otoci uklapaju se  u još jedan program gradskog odjela za poljoprivredu  i razvoj otoka, a to je Program poticanja poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
U okviru tog programa,  potiče se podizanje trajnih  nasada, sufinanciraju se kapitalne investicije, tj. nabavka nove poljoprivredne  mehanizacije, nove opreme  za ribarstvo i uzgoj riba i  drugih morskih organizama,  investicije u sustave za navodnjavanje i nabavku armature i ogradnih mreža za  trajne nasade. Program  uključuje i poticanje promocije i plasmana poljoprivrednih proizvoda kroz sufinanciranje organizacije sajmova  i ostalih manifestacija te sufinanciranje rada postojećih  i pomoć novonastalim zadrugama.