Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Memory s narodnim nošnjama – novi zadarski suvenir

Autor: Andrina Luić

25.08.2013. 22:00
Memory s narodnim nošnjama – novi zadarski suvenir

Foto: Zvonko KUCELIN



Trideset kulturno-umjetničkih društava iz Bukovice, Ravnih kotara, otoka i priobalja predstavit će višestoljetnu kulturnu i narodnu baštinu Sjeverne Dalmacije na Drugoj smotri folklora Zadarske županije koja će se u organizaciji Narodnog muzeja Zadra održati od srijede 28. do subote 31. kolovoza. Bit će to, kao što je najavila ravnateljica NMZ-a Renata Peroš, četverodnevni povratak u prošla vremena koja su nam zalog za budućnost.
– Kulturna baština nikad ne smije prestati biti dio nas, ona određuje naš identitet, a jedan od glavnih ciljeva Narodnog muzeja na lokalnoj razini jest očuvanje povijesti, sadašnjosti i budućnosti, naglasila je Peroš, a dr. Jasenka Lulić-Štorić predstavila je program koji obiluje zanimljivostima ne samo za lokalno stanovništvo, nego je organizatorima želja i stranim turistima predstaviti bogatstvo narodne tradicije koje smo članstvom u Europskoj uniji unijeli u veliku zajednicu naroda.
U srijedu, u 20 sati u Kneževoj palači predavanja će održati dr. Željko Knezić i dipl. ing. Kate Prskalo. „Ručno tkanje – tradicija, ljubav i …” tema je koju će nam predstaviti dr. Knezić, koji će u sljedećih nekoliko mjeseci u Narodnom muzeju držati i radionice o ručnom tkanju, a dipl. ing. Prskalo govorit će o „Tradiciji u tekstilnom dizajnu”.
U četvrtak i petak, na Trgu Petra Zoranića, od 19 do 22 sata, nastupit će kulturno-umjetnička društva, a nakon toga na Morskim orguljama predviđeno je neformalno druženje sudionika smotre i turista.
U subotu, posljednjeg dana, na Poljani Šime Budinića, od 9 do 10.45 sati održat će se radionica „Zasvirajmo, zaigrajmo kolo, zaplešimo, a zašto ne?”, a u Kneževoj palači u 11 sati počinje turnir u igranju popularne igre Memory s motivima nošnji Sjeverne Dalmacije. Kako je naglasila dr. Jasenka Lulić-Štorić, 15 igrača natjecat će se u trima grupama, a organizatori se nadaju da će se nadmetanju odazvati i strani turisti, jer su svim hotelima u Zadru poslali poziv i obavijest o igranju Memoryja te osigurali prevoditelje. Memory s narodnim nošnjama, najavila je ravnateljica Peroš, postat će novi zadarski suvenir koji će se moći kupiti u izložbenim prostorima Narodnog muzeja.