Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mustafikosi otišli trbuhom za kruhom u Švedsku!

Autor: Irena Jurjević

25.08.2013. 22:00
Mustafikosi otišli trbuhom za kruhom u Švedsku!

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Jutra u Stomorici su završila koncertom sastava Mustafikos koji su se ovim koncertom oprostili od zadarske publike. Dečki su u dva sata koncerta dobro raspoloženoj publici pružili nezaboravni provod. Nizale su se jedna za drugom Mali makijato, Fejsbuk, Bager, tu i tamo prekidajući autorske intervale s pokojom obradom, poput one od Majki Teške boje.
To subotnje jutro za mikrofonom i harmonikom pridružili su im se i Ivan Malta i Paško Ćosić, dodatno rasplamsavši ionako veselu atmosferu u omiljenoj crkvi zadarske alternative.
Kako dio članova grupe trbuhom za kruhom odlazi u Švedsku ovo je bio njihov posljednji koncert pred zadarskom publikom. Kako su dečki kao pobjednici ovogodišnje Mixofonije trebali nastupiti u velikom finalu zadarske gitarijade na jesen, umjesto njih za titulu najboljeg ove godine borit će se drugoplasirani The Crook.
Subotnji nastup su pratile tri profesionalne kamere od čega će se, zajedno s amaterskim snimkama s mobitela, montirati live DVD kao svojevrsni oproštaj od Mustafikos četvorke – vokala Damira Ilića, Marina Grgureva na basu, Luke Petrova na gitari i Tomislava Gazića na bubnjevima.
– Cijela priča započela je s jednom barakom na stablu. Počelo se s jednom prostorijom, da bismo na kraju proširili baraku na dvije, pa tri, pa pet prostorija. Na kraju smo imali i terasu. Damir, Luka i ja napravili smo tamo prve pjesme. Bila je to jedna zdrava zafrkancija, prepričava Marino Grgurev. Stvari su se tako počele razvijati na dalje, kupila su se bolja pojačala, našli su bubnjara i krenulo je. A pjevalo se o čemu drugome, nego o ekipi iz kvarta, sve zgode i nezgode – prepričavaju dečki, koji ipak smatraju kako ovo nije potpuni kraj, već će se jednom okupiti opet kad ih prilike ponovno povežu.
– Postojao je život na rivi. Danas su tamo kafići i štekati, mladi nemaju gdje boraviti. Svirki danas ima, ali zahvaljujući zalaganju pojedinaca. Dajte mladima prostor, da mogu svirati, da se mogu izražavati, bilo da je to otvoreni prostor na Pet bunara, Citadela, kino Pobjeda, i stvorit će se uvjeti za nevjerojatne stvari, poručio je Marino, koji će uskoro svoju sreću potražiti u jednoj socijalno daleko osjetljivijoj zemlji – Švedskoj.