Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nesvakidašnja izložba svjetiljki i čipke

Autor: Irena Jurjević

25.08.2013. 22:00
Nesvakidašnja izložba svjetiljki i čipke

Foto: Zvonko KUCELIN



Još jedan ovogodišnji Dan otvorenih vrata održan je u Muzeju antičkog stakla gdje su posjetitelji uz stalni postav antičkog stakla mogli razgledati demonstracije rada u staklu, kao i dvije izložbe – „Hrvatska čipka” te „Tiffany & Tiffany” Željke i Borisa Rogića. Besplatan ulaz posjetiteljima je omogućen od 9 do 21 sat, a tom prilikom mogli su kupiti i suvenire po nešto povoljnijim cijenama, nižima za dvadeset posto.
Tijekom jutra kroz Muzej antičkog stakla prošlo je nešto manje od 60 posjetitelja, a tom prilikom mogli su pogledati demonstraciju ručnog puhanja stakla u radionici Muzeja koju je vodio Marko Štefanac. Održane su i demonstracije u dvije radionice izrade nakita na plameniku koje su vodile djelatnice muzeja Antonija Gospić i Ivanka Pašalić iz udruge Stakleni svijet.
Dan otvorenih dana u Muzeju antičkog stakla održava se drugu godinu za redom i redovito predstavlja priliku za razgledanje nesvakidašnjih postava. Jedan od njih je izložba „Tiffany & Tiffany”, sastavljen od dvadeset eksponata, svjetiljki rađenih u toj specifičnoj tehnici u kojoj Željka i Boris Rogić rade još od 1980-ih. Njihova izložba ostaje otvorena do 8. studenoga, a svakako je za izdvojiti i izložbu hrvatske čipke koju posjetitelj mogu pogledati do 8. rujna, a sadrži najljepše hrvatske čipke – pašku, lepoglavsku i hvarsku čipku, koje su pod zaštitom UNESCO-a od 2009. godine.
Njihove razlike su u tehnici izrade. Uzorci čipke, alati za njezinu izradu, nacrti, upotrebni predmeti te odjevni predmeti, od kojih se posebno izdvajaju originalni prsluk iz Hrvatskog školskog muzeja, replike građanskih bluza iz Paga i Lepoglave kao i hvarska čipka, jedinstvena na svijetu budući da se izrađuje od niti biljke agave u Benediktinskom samostanu na Hvaru.