Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Za titulu Grada kulture više bismo platili nego dobili?

Autor: Siniša Klarica

25.08.2013. 22:00
Za titulu Grada kulture više  bismo platili nego dobili?

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Kako sad stvari stoje, Zadar se neće kandidirati za europski glavni grad kulture. Naime, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić objavila je da bi jedan od hrvatskih gradova 2020. trebao biti europski glavni grad kulture. Hrvatska bi to trebala učiniti zajedno s Irskom. U hrvatskom dijelu kandidature za ovaj prestižni naslov, Zadar je trebao biti partner Splitu, ali osim početka razgovora, nakon lokalnih izbora i promjene vlasti u Gradu Splitu, razgovori nisu nastavljeni.
Prema riječima zadarskog gradskog pročelnika za kulturu Radovana Dunatova, tadašnja zamjenica gradonačelnika Splita Željka Keruma, Anđelka Visković, predložila je Zadranima partnerstvo u kandidaturi Splita.  Posljednji zajednički sastanak bio je sredinom veljače, kad je zadarski pregovarački tim činio pročelnik ureda gradonačelnika Boris Artić, tadašnji zamjenik gradonačelnika Dražen Grgurović i pročelnik za kulturu Radovan Dunatov.
– Morali smo dobro razmisliti koliko nam koristi to partnerstvo donosi. Nismo htjeli da nam se dogodi kao Mariboru, koji je u kandidaturi potrošio više novaca nego što je dobio od EU fondova. Naš zahtjev odnosio se na projekt baštine. Tu ne mislim na potporu gradnji muzeja jer trenutačno EU fondovi, zbog aktualne krize, nisu tome skloni, rekao je Dunatov.
Dunatov je podsjetio da su neki europski gradovi prošli vrlo loše u tim kandidaturama, ali su neki gradovi, poput Linza, vrlo dobro profitirali s obzirom da se 2009. ustanovljeni festivali i danas održavaju uz EU potporu.