Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Medicinskoj posudionici treba perika

25.08.2016. 22:00
Medicinskoj posudionici treba perika


Da je projekt osnivanja Posudionice medicinskih pomagala u Zadru zaista nešto što je bilo potrebno dijelu građana, potvrđuje potražnja i upiti građana od otvorenje, u posljednja dva i pol mjeseca.
Posudionica je, podsjetimo, namijenjena prvenstveno onkološkim bolesnicima, ali i ostalim osobama s invaliditetom, osobama slabijeg imovinskog stanja kao i osobama koje svoje pravo ne mogu ostvariti preko HZZO-a. Također, u hitnim situacijama do pomagala, ukoliko ga u Posudionici imaju, može doći svaka osoba kojoj je to pomagalo neophodno u procesu izlječenja. Jedina obaveza korisnika je vratiti ga u ispravnom stanju po završetku uporabe.
– Građani najviše traže invalidska kolica, bolničke krevete i toaletne stolice, tzv. princeze. Uglavnom su to ljudi koji sami, u svojim domovima, brinu o teško pokretnim ili nepokretnim članovima obitelji. Svima izlazimo u susret koliko god možemo i drago nam je kad ljudima uspijemo pomoći, kad imamo to što traže, kaže Ivana Matulić, volonterka koja je u zadarskoj Posudionici medicinskih pomagala na Branimirovoj obali 18 građanima na usluzi utorkom od 10 do 12 i četvrtkom od 17 do 19 sati. Matulić ističe kako su sva pomagala koja imaju u Posudionici donirana, bilo od HZZO-a ili od privatnih osoba te poziva sve one koji posjeduje neko pomagalo koju im nije potrebno da ga doniraju.
– Imali smo i jedan upit za periku, ali ju na žalost nemamo, kaže Matulić, optimistično dodajući kako bi možda ova informacija mogla potaknuti i podsjetiti nekoga tko je možda ima, a više mu srećom ne treba.
Iako je Posudionica otvorena samo dva dana u tjednu po dva sata, ostalo vrijeme građanima se za pomagala mogu informirati na dežurni broj 099/666-66-90.