Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Milinović: Osvećuje nam se lista bez Kalmete

25.08.2016. 22:00
Milinović: Osvećuje nam se lista bez Kalmete


Rezultati posljednje predizborne ankete za devetu izbornu jedinicu, koju je agencija Promocija plus radila za RTL televiziju, pokazuju da je HDZ i dalje najjača politička opcija u ovoj jedinici, ali su najslabiji u “utvrdi HDZ-a” – Zadarskoj županiji. Ankete im ovdje daju svega 38 posto glasova, dok su u ostalim županijama mnogo bolji: u Šibensko- kninskoj, Ličko-senjskoj i sjevernom dijelu Splitsko-dalmatinske imaju podršku od 45 do 47 posto birača.
To je mnogo bolje od Narodne koalicije kojoj birači u anketi daju 24,2 posto, te daleko bolje od Mosta koji u devetoj jedinici uživa podršku 6,8 posto birača. Ostale stranke ne prelaze izborni prag, pa je već sada jasno kako će se borba za mandate voditi između vladajuće i glavne oporbene stranke.
Također, zanimljivo i da kada se gledaju rezultati samo za Zadar da bi HDZ osvojio 27,1 posto glasova, dok bi SDP-ova koalicija osvojila 28,2 posto glasova.
No, jesu li rezultati ove ankete zapravo posljedica izostanka s liste najvažnijeg HDZ-ovog čovjeka ove jedinice, zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete?
Dio HDZ-ovaca slaže se da jesu, a dio smatra kako ankete nikad nisu bile vjerodostojne, pa neće ni sada. No, jedan od vodećih HDZ-ovaca devete jedinice, Darko Milinović, vrlo otvoreno kaže kako anketa otkriva ono na što je on već upozoravao. Predsjednik HDZ-a Ličko-senjske županije uoči sastavljanja liste izjavio je kako je stranka svjesna značaja IX. jedinice koja im donosi najveći broj mandata da bi na njoj bili javnosti nepoznati ljudi poručivši stranci kako bi to bio veliki rizik “jer je ova izborna jedinica već pokazala da je perjanica svih dosadašnjih izbora i da upravo zato s njom ne treba eksperimentirati”. No, i za Milinovića i ostale simpatizere HDZ-a uslijedio je šok – Kalmeta se povukao sa liste, a Milinović je dobio tek četvrto mjesto. Što prvi čovjek ličkog HDZ-a danas kaže o rezultatima ankete koja najmanje glasova daje Zadarskoj županiji?
– Dogodilo se ono što sam prognozirao – osvećuje nam se lista bez Kalmete! Neka moja stranka to skriva i neka daju prigodna priopćenja za medije o tome kako ankete nisu mjerodavne, ali ja ću uvijek biti otvoren do kraja – bez Kalmete nemamo mandata kao i s njim. Uvjeravao sam Kalmetu i objašnjavao mu da lista bez njega nema smisla, ali izgleda da sam u tom nagovaranju bio usamljen – rekao je Milinović.
Osvrnuo se na rezultate ranijih izbora za Sabor na kojemu su on i zadarski gradonačelnik bili na visokim mjestima u IX. jedinici.
– Kada je Kalmeta sa mnom i Antom Kulušićem iz Šibensko-kninske županije nosio listu u IX. jedinici, HDZ je dobivao čak deset mandata. Zato i danas tvrdim da smo olako prepustili Kalmetin izostanak s liste i dopustili ovakav poredak kandidata. Vidjet ćemo što nas čeka, znam da ankete znaju pogriješiti i to u dobrom dijelu postotaka, ali sam ovakav rasplet situacije već prognozirao. Ipak vjerujem da će nam građani povjeriti svoj glas kako nam Milanović, Opačićka, Pusićka i ostali ne bi vodili Hrvatsku. Očekujem glasove u IX. jedinici bez obzira što najjači HDZ-ov adut, Božidar Kalmeta, nije na listi – zaključio je Milinović.
Za dva tjedna HDZ-ovci će imati priliku provjeriti koliko ovdje doista “pizaju” bez Božidara Kalmete.