Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

NP Paklenica i PP Vransko jezero slave međunarodnu Noć šišmiša 2016.

25.08.2016. 22:00
NP Paklenica i PP Vransko jezero slave međunarodnu Noć šišmiša 2016.


Jubilarna 20. Međunarodna noć šišmiša i ove će se godine obilježiti u dva zaštićena područja Zadarske županije. Nacionalni park Paklenica tu manifestaciju obilježit će po drugi puta i to programom koji počinje sutra u 18 sati ispred Upravne zgrade tog parka u Starigradu – Paklenici, dok će se Noć šišmiša u Biogradu održati u nedjelju, 28. kolovoza u Kids klubu Kamp Parka Soline s početkom u 16.30 sati.   Tu manifestaciju zajednički i to po prvi puta obilježavaju Park prirode Vransko jezero i tvrtka Ilirija i to kako bi ojačali svijest javnosti o potrebi zaštite šišmiša.
NP Paklenica najavljuje kako će se sutra upriličiti radionice i igre za djecu – djeca će crtati i bojati šišmiše, izrađivati šišmiš – maske, šišmiš – kape, šišmiš – zmajeve, šišmiše za prste, origami šišmiše i još mnogo toga. Održat će se i interaktivno predavanje o šišmišima i istraživanjima šišmiša u NP Paklenici. Poslije predavanja svi zajedno će se uputiti u potragu za šišmišima koristeći ultrazvučne detektore (tzv. bat detektore), koji nam omogućuju da čujemo njihove frekvencije koje su inače nečujne za ljudsko uho.
Treba istaknuti kako su ovi jedini leteći sisavci iznimno ugroženi. Od 45 vrsta zabilježenih u Europi neke su pred izumiranjem. U Hrvatskoj žive 34 vrste i sve su strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim. Republika Hrvatska je stranka Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša od 2000. godine kada je donesen i Zakon o potvrđivanju Sporazuma o zaštiti šišmiša u Europi (EUROBATS).
Od 1000 svjetskih vrsta, većina šišmiša (70 posto) u koje su uključene sve europske pa tako i hrvatske vrste, hrane se gotovo isključivo kukcima i paucima. Kako su šišmiši većinom mali i brzog metabolizma u toku jedne noći mogu pojesti i tisuću kukaca, što ih čini prirodnim pesticidima.
Mnoge vrste šišmiša u jesen i proljeće migriraju u područja u kojima nalaze skloništa koja udovoljavaju njihovim zahtjevima vezanim za hibernaciju ili odgajanje mladih. Ovisno o skloništima koje koriste šišmiši mogu biti šumski ili špiljski a postoje i vrste koje su se prilagodile urbanim područjima. Šišmiši su skloništima vjerni i koriste ih dugi niz godina. Svaki gubitak skloništa nije poželjan jer alternativno sklonište ne mora nužno pružiti idealne uvjete potrebne za njihov opstanak.
U Parku prirode Vransko jezero zabilježeno je više od 10 vrsta šišmiša koji osim važnog mjesta za hranjenje na području jezera u špiljskim staništima nalaze i mjesta za odmor u razdoblju migracije tijekom jeseni.
Program Noći šišmiša u Biogradu za sve zainteresirane predviđa interaktivne radionice i igre s temom šišmiša, interaktivno predavanje, nagradnu tombolu i šišmišji disko. Ranoranioci se mogu pridružiti jutarnjem Kids klubu, gdje će teći pripreme za večernju proslavu.