Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Putovanje kroz zimu, proljeće i ljeto Silvijane Dražović

25.08.2016. 22:00
Putovanje kroz zimu, proljeće i ljeto Silvijane Dražović


Dolazak na izložbu slika zadarske umjetnice Silvijane Dražović povratak je u djetinjstvo. Otkrivanje zamišljenog svijeta u koji toliko puta želimo pobjeći. Zatvoriš oči i putuješ… I nema kraja jer Silvijana uvijek nudi nešto novo, drukčije i vodi dalje… I to je jedina konstanta njezina rada!
Na novo putovanje Silvijana je ovoga puta pozvala posjetitelje galerije Dom na žalu u Preku gdje je izloženo 50-ak recentnih djela nastalih u ciklusu zima/proljeće/ljeto.
– Sve su slike nastale ove godine koja je počela jako dobro i to se, mislim, vidi. Dobra energetska stanja lijepe se kao flaster na umjetnost – jedna dobra faza zalijepi se za drugu. I tako iz mjeseca u mjesec, govori umjetnica dok nam otkriva svoj svijet uronjen u boje.
A one su, priznaje, njezino utočište!
– Jedan mi je kritičar rekao da slikam onako kako se odijevam. I to je istina! Uvijek sam u nečemu šarenom, a to valjda progovara moja nutrina. I moja je kuća nabijena bojama, radim boje, nosim boje, vidim boje. I uvijek mi nedostaju, pogotovo u ovoj našoj svakodnevici, objašnjava i dodaje kako je ušla u fazu koja je na granici konceptualne, instalacijske umjetnosti.
Nakon radnog ljeta u kojemu je slikala, a u stankama izrađivala nakit te dvije odrađene likovne kolonije, razmišlja o nastavku prekinutog projekta Street Art Gallery, “face liftinga” zapuštenih zadarskih ulica.
– Trilateralni projekt Street Art Gallery trebao se provoditi tri godine s umjetnicima iz Hrvatske, Bosne i Italije, ali kako je Ministarstvo kulture uskratilo financiranje, tako smo sve prekinuli. Zadarska gradska uprava u međuvremenu je ponudila da ga nastavimo u staroj jezgri, ali ponovno je sve propalo jer su se usprotivili konzervatori. Još uvijek nisam od toga odustala i nadam se da će ipak zaživjeti, možda u sklopu nekog novog projekta, primjerice, kulturnog turizma koji i dalje razvijam. Već neko vrijeme pregovaram s velikim booking kućama da za sljedeće ljeto podignemo kvalitetu privatnog smještaja, apartmana. Počeli bismo s besplatnim pilot-projektom u nekoliko apartmana, preuređenjem koje ne iziskuje velik novac, ali je efektno i drukčije. Ja bih bila dizajner koji želi ljudima pomoći, a ne im uzeti novac i otići, otkriva planove ova svestrana umjetnica.
O izložbi u Zadru, kaže, ne razmišlja jer joj se ne sviđa to u što se grad pretvorio posljednjih mjeseci.
– Kulisa sa šetačima koji bezglavo lutaju! Ne želim biti dio toga. Poznata sam po velikim, zahtjevnim izložbama na kojima se dajem, a sada mi je sve to preskupo i ne mogu više. Razmišljam kako bih svoju kuću otvorila kao izložbeni, galerijski prostor. Uz to bih napravila i malu radionicu da ljudi mogu razgovarati s autorom jer vidim da to vole. Sve više volim biti doma tako da mi to neće biti problem, najavljuje Silvijana Dražović.