Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

(Ne)dodirljivi

Autor: Željana Gardijan

25.09.2009. 22:00


Kada je kriza otvorila potrebu  prevrtanja svake kune, što se slučajno ili namjerno poklopilo sa zatvaranjem premijerske ere Ive Sanadera, javnosti se, slučajno ili namjerno, servirala sumnja da plima  afera ima neke veze s isplovljavanjem bivšeg premijera iz političkih voda. Odjednom kao da je  bilo manje onih nedodirljivih jer u  brodolomu ipak svatko misli kako  svoju glavu zadrati iznad vode.
Tako kao da se u trenutku otvorio  sav politički i gospodarski ponor i  dopustio do sada zabranjeno mjerenje njegove dubine. Počelo je  preispitivanje milijunskih ugovora,  kredita, pogodovanja, zapošljavanja  bez natječaja, otvorenog ili prikrivenog podupiranja predsjedničkih kandidata, unutarstranačko  nadmetanje u stranci na vlasti, ali i  najvećoj oporbenoj stranci, a među  gorke medijske vijesti “zalutalo” je i  Kerumovo umovanje o Srbima, koje  je zatim postalo predmetom interesa zaštitnika nacionalnih manjina.
U HEP-u je u hipu “zgažen”  Mravak, predsjednik uprave, unaprijed i prije dokazivanja krivnje  žrtvovan jer konačno je netko morao platiti za skupu struju. Ono što  iritira u “aferi Mravak” svakako je  činjenica da ga zamjenjuje Leo Begović, čovjek koji je sjedio u Nadzornom odboru. Kako premijerka  može izjaviti da je Begović dobro  nadzirao Mravka, ako je ovaj smijenjen. Istodobno premijerka Kosor  upada u još jednu mrežu nelogičnosti kada tvrdi da se u HDZ-u  nije znalo kako je izvjesni Buljubašić bio na platnom spisku HEP-a,  a radio u HDZ-u, što je ovaj prostodušno i izjavio. Ispada da je  Buljubašić nadigrao sve i zaposlio se  sam bez ičijeg blagoslova.
Istodobno u javnost cure informaciije kako je zapošljavanje bez  natječaja tijekom godinama gotovo  preraslo u praksu. Pa nek se onda  jave oni koji ne bi skinuli šešir i  poklonili se vlasti!
Na koncu, velika većina sklona je  vjerovati kako smo bespovratno ušli  u eru u kojoj su neraskidivo povezani vlast i novac, bilo da se ta  sprega ostvaruje kretanjem od vlasti  prema novcu ili od novca prem  avlasti. Ona funkcionara obosmjerno.
Ono pak, što se previđa je činjenica da ipak na naplatu stignu olako  “podignuti krediti” kao i olako izgovorene riječi.
U kriznim vremenima ljudi su  inače osjetljiviji na svoje siromaštvo  i tuđe bogatstvo
Otvaranje afera rastužuje hrvatskog čovjeka jer dobiva dojam da se  odlijevalo na sve strane, a sada  krizni porez mora začepiti rupe u  proračunu iz kojega će, sve po  zakonu, oteći i novac za otpremnine  svrgnutoj HEP-ovoj upravi!
U isto vrijeme radnici “Salonita”  na rubu gladi, liju suze i traže samo  svoje mizerne plaće i posao. S druge  strane otvaranje afera u kojima se  preispituje uloga čelnika, ohrabruje  javnost jer se rađa pomisao kako  nitko nije nedodirljiv zauvijek i  svagdje.
Ni splitskom gradonačelniku Kerumu bogatstvo nije jamstvo za nedodirljivost. Morao je naknadno  objašnjavati kako nije mislio ono što  je bez razmišljanja “lanuo”.
Pravdajući se nespretnošću istupanja u medijima koji ga stalno  navlače na “tanak led”, Kerum je  zatim da bi pokazao svoj urođeni  humanizam i toleranciju, vrata svoje  Hrvatske građanske stranke širokokrudno otvorio svim građanima  bez obzira na nacionalnost ili vjersku pripadnost. Dirljivo!