Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Premijerkin prijekor

25.09.2010. 22:00


Predsjednik Sabora Luka Bebić zasigurno nije i nikad neće zaboraviti šutkanje premijerke Jadranke Kosor te nije čudno da s vremena na vrijeme ne može odoliti napasti da pusti napade na svoju šeficu Vlade i stranke pa makar u Saboru zaradio i pljesak SDP-a.
Naime, kada su pljuštale teške optužbe najjače oporbene stranke na račun premijerke, predsjedavajući Bebić nije ni prstom mrdnuo da bi je obranio izricanjem opomena. Umjesto toga ono što su premijerka i njezini odani sljedbenici smatrali uvredama, Bebić je prozvao političkim stavom. Kakav je to njegov stav, tko bi ga znao? On valjda sanja svoje maslinike i mandarine i kani otići u tišinu gdje na njega nitko ne bi vikao pa ga sigurno nije zabrinuo, a kamoli ganuo premijerkin prijekor.
Naputovao se Bebić po bijelome svijetu, Juričini računi nisu bili raspoloživi samo Sanaderovoj kćeri, nego i njegovoj obitelji. Za državni novac neka putare naši dužnosnici i njihove obitelji! (Od gorčine zdravija je ironija.)
Iako kada se počne razmišljati o relacijama između malih anonimusa i bjelosvjetskih ljudi i njihovih potreba i troškova, postaje nemoguće izbjeći ogorčenje. Jer da je primjerice, netko bezimen trebao otputovati na liječenje u Ameriku trebalo bi pokrenuti humanitarnu akciju da mu se skupi za kartu. Nakon Sanaderove kćeri kojoj je otac, kažu, naknadno podmirio trošak puta u “obećanu zemlju”, Bebićeva se obitelj također našla na udaru medija – da je i njoj, putne troškove pokrio dobri Jurica.
Da je spomenuta praksa izoliran slučaj još bi se nekako i otrpjelo, neka oni što plivaju iznad običnih smrtnika, šire vidike, no nažalost, takav obrazac ponašanja i općeprihvaćena praksa “ruka ruku mije” i uzmi što je državno jer je to ničije i svačije, primjenjiva je svuda.
Premijerka Kosor koliko god svečano obećavala da će mitu, korupciji i protekciji stati na kraj, teško će to uspjeti jer je nervoza ušla u stranku na vlasti u predizbornoj godini, a njezini prvi suradnici, čini se, kalkuliraju gdje će se “ulogoriti” nakon izbora. Tako se čini da je premijerka na trenutke izgubljena i bez dovoljne potpore, da je u sjeni jakih stranačkih persona.
Luka Bebić, Sanaderov odani prijatelj, u više je navrata najavio odlazak s političke scene jer ima on što raditi u mirovini koja nikako neće biti ni prijevremena, ni malena pa je možda pomislio zašto ne bi premijerki “zasolio” ranu kada nema što izgubiti.
U teškim situacijama koje kao da u stopu prate premijerku, ona neće moći bez potpune potpore napraviti ništa, a kamoli riješiti probleme na način da se njoj, Vladi i njezinoj stranci pripišu zasluge. A jedino to vodilo bi izbornoj pobjedi.
U pobjednički optimizam sigurno se ne uklapaju prijekorni pogledi koje bi nemoćno mogla upućivati prema sve više očiju svojih suradnika.
Ono što joj ide na ruku je to što se oporbenjaci uglavnom guše u kritikama Vlade ponajprije kako bi došli na vlast dok istodobno nije isprofilirana njihova platforma za izlazak iz krize i ne nude jamstvo da bi nova politička garnitura bila operirana od korupcijske rak rane.
Valjda vlast u svojoj suštini nosi aroganciju kaja onda daje za pravo vlastodršcima da se posluže državnim novcima?!