Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Malo zadarskih stanova zadovoljava uvjete za subvencije?

25.09.2011. 22:00
Malo zadarskih stanova zadovoljava uvjete za subvencije?


Subvencije se odnose isključivo na novogradnju, dakle kupnju izravno od investitora, a takvih je stanova u Zadru vrlo malo. Uvjeti su takvi da cijena po metru četvornom za subvencionirani stan ne smije prelaziti 1.900 eura, moraju bit završeni, imati sve određene uvjete poput uporabne dozvole i slično, a u Zadru toga gotovo nema, kažu u agenciji Evita d.o.o.


Za ovu godinu su potrošena sredstva Vlade Republike Hrvatske namijenjena za subvencionirane kredite, koje je Vlada uvela u travnju ove godine, pokušavajući spasiti stanogradnju i pomoći mladim obiteljima pri kupnji prvog stana. Kako je prvotno najavljeno, u sljedećoj godini će se osigurati nova sredstva za subvencije.
Prvi Vladin model za ovu namjenu, 200 eura subvencije po metru četvornom kupljenog stana, bio je manje uspješan od ovog drugog. Naime, u drugom modelu Vlada se obvezuje kroz četiri godine umjesto građana bankama plaćati pola mjesečne rate kredita, a kamata nakon isteka tog vremena ne smije porasti za više od deset posto od početne. Osim toga, kamata za subvencionirane kredite kreće se od 4,44 do 4,68 posto, dok na tržištu iznosi prosječno 6,75 posto. U prosjeku, za sto tisuća eura kredita država je pokrivala 13.960 eura, a za kredit od 50.000 eura oko 7.000 eura.
Poticaji koji ne potiču
Vlada je preko Agencije za posredovanje nekretninama (APN) subvencionirala isključivo kupnju stana u novogradnji. Uz subvenciju su u Hrvatskoj kupljena ukupno 1.454 stana, na što je Vlada potrošila oko 28 milijuna kuna.
Koliko je Vladina pomoć pokrenula tržište nekretnina u Zadru, pitali smo Vedrana Vinketu, vlasnika zadarske agencije za nekretnine Idassa.
– Prvi model Vladinih poticaja za kupnju stana nisu zaživjeli, bilo je manje od 100 kupljenih stanova po tom modelu na nivou cijele države. Drugi model je ipak pokrenuo kupoprodaju stanova, ali ne onoliko koliko se očekivalo. Recimo, u Zagrebu je bila jedna velika rupa u kupoprodaji stanova. Puno se toga u kratkom vremenu izgradilo, došla je kriza i prestalo se kupovati. Tako da su Vladini poticaji u Zagrebu to malo pokrenuli, ali u Zadru se to slabo osjetilo. Nije bilo značajnog pomaka, ali ipak, ne može se reći da ga nije bilo uopće, kaže Vinketa.
Vinketa smatra da Vladini poticaji nisu nekog baš potakli da kupi stan, ali onome koji ih je iskoristio, sigurno su dobro došli.
– U Zadru je specifična situacija što se tiče cijena stanova. Dok su drugdje cijene osjetno pale, u Zadru se nisu drastično promijenile. Eventualno se u pregovorima dviju stranaka pri žurnoj prodaji spusti cijena za 4-5 posto. Razlog tome je odličan položaj Zadra, na obali, a opet 2 i pol sata od Zagreba. Konstantno ulaganje u infrastrukturu i prosperitet Zadra su u tome presudni. Kriza ili ne, uvijek su ključne tri stvari – “lokacija, lokacija i lokacija”, govori Vinketa.
“Zaspala” stanogradnja
Kako ističe nadalje, u Zadru stanove najviše kupuju domaći, ljudi koji trebaju riješiti svoje stambeno pitanje, a stranci koji su prije kupovali puno, sada se sve teže odvajaju od svog novca.
– Prije su stranci kupovali puno više nekretnina u Zadru i kupovali su od srednje skupih do najskupljih. Sada, ako kupuju, onda biraju najjeftinije, navodi Vinketa.
Kako doznajemo u agenciji za nekretnine Evita d.o.o., subvencionirani krediti u Zadranima nisu puno značili jer se odnose isključivo na novogradnju, dakle kupnju izravno od investitora, a takvih je stanova u Zadru vrlo malo.
– Bilo je puno upita za kupnju stana preko APN-a, ali problem je što u Zadru, s obzirom na potražnju, takvih stanova nema. Uvjeti su takvi da cijena po metru četvornom za subvencionirani stan ne smije prelaziti 1.900 eura, moraju bit završeni, imati sve određene uvjete poput uporabne dozvole i slično, a u Zadru toga gotovo nema. Zato je ključno prvo potaknuti investitore, ističe Jagoda Jurica, vlasnica agencije Evita d.o.o.
Kako kaže, situacija na tržištu nekretnina u Zadru je vrlo loša, posebno u odnosu na prije 4-5 godina.
– Položaj je ono što prodaje nekretninu. A cijene nisu padale, stanje u građevini je jako loše, a mi smo usko vezani za građevinu. Novogradnja uvijek ima prednost pred starogradnjom i zato treba potaknuti investitore da grade, ponavlja Jurica.
U obje agencije kažu da je teško odrediti prosječnu cijenu metra četvornog u Zadru, jer ona ne bi bila mjerodavan pokazatelj. Kako kažu, cijene se jako razlikuju od kvarta do kvarta.