Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pet kilometara za Gotovinu i Markača

25.09.2011. 22:00
Pet kilometara za Gotovinu i Markača


Profaca ima 73 godine i ovu dionicu dosad je otplivao više od dvadeset puta. Ove godine obilježava punih 50 godina od početka bavljenja daljinskim plivanjem


Profesor Vice Profaca otplivao je vjerojatno svoj posljednji maraton Preko-Zadar. Iz Preka je krenuo u subotu ujutro u 11.10 sati, a rub mula zadarske donje Rive dotaknuo je oko 13.15 sati. Ovaj put preplivanu dionicu dugačku čak 5 kilometara posvetio je hrvatskim generalima u Haagu.
– Ovo je za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, ali i sve naše generale koji su bili na sudu u Haagu, kazao je Profaca koji je iz Preka u pratnji gumenjaka i nekoliko brodica u stigao u Zadar.
Profaca ima 73 godine i ovu dionicu dosad je otplivao više od dvadeset puta. Ove godine obilježava punih 50 godina od početka bavljenja daljinskim plivanjem. Većini Zadrana je, među ostalim, poznat po tome što se kupa u moru cijelu godinu, čak i kada su temperature najniže. Kada negdje otputuje, primjerice u Zagreb na nekoliko dana, onda obavezno ode plivati na bazen. Kada je u Zadru, svaki dan pliva od Vojničkog na Brodarici do bove kod Uskoka. Profaca je poznat i kao jedan od osnivača HDZ-a u Zadru, kao profesor povijesti u Tehničkoj školi te zastupnik u Hrvatskom saboru.
– More je bilo dobro, toplo, dobro za plivanje. Kada smo krenuli iz Preka u početku je bila bonaca, a na po’ kanala su me uhvatili valovi. Ma sve je prošlo u redu, ali ne mislim da ću više plivati ovako duge dionice. Brzina mi je malo popustila, kazao je vitalni Profaca, dok je ipak s lakoćom iskusnog plivača izlazio iz mora na mulu.
Plivanje je održano u organizaciji zadarske HVIDRA-e i jedriličarskog kluba Uskok.