Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Plesna čarolija zavladala kazalištem

25.09.2011. 22:00
Plesna čarolija zavladala kazalištem


Lutke, zečevi, tulipani, pa i pokoji balon – sve to prodefiliralo je u subotu predvečer pozornicom zadarskog HNK gdje se održao Festival malih plesnih normi. Zadranima je tada predstavljen samo dio repertoara ovog festivala održanog krajem prošle godine u Zagrebu, a svoje plesne nastupe, predstave i kolaže predstavili su plesači iz Zadra, Karlovca, Zagreba, Velike Gorice i Siska.
Okupljene je pozdravila glazbena pedagoginja Sanja Petrovski napomenuvši kako je ples, iako postoji oduvijek, relativno mlada umjetnost 20. stoljeća. Ivančica Janković, predsjednica udruge Ples i dijete – daCi Hrvatska istaknula je kako se djeci treba omogućiti da se kreativno izraze plesom.
– I festivalom u HNK mi promičemo taj cilj, bez obzira na različitost izraza, zaključila je.
Program su otvorile učenice Glazbene škole Blagoje Bersa s bogatom koreografijom Sanje Petrovski “U svijetu lutaka”. Uslijedio je potom i karlovački baletni studio GK Zorin dom s plesnom predstavom “Barni u dolini tulipana” Martine Maričić. Bilo je tu još izvedbi na temu lutaka zahvaljujući zagrebačkom Plesnom centru NS Dubrava, kao i jedna “Priča o balonu” pristigla iz Siska i Plesnog kluba Tina. Pozornicom su proputovali učenici zagrebačke Škole suvremenog plesa Ane Maletić, a jeseni su se dotakli učenici Umjetničke škole Franje Lucića iz Velike Gorice.
Festival malih plesnih formi u Zadar je došao zahvaljujući Glazbenoj školi Blagoje Bersa i Udruzi Ples i dijete – daCi Hrvatska. Udruga Ples i dijete je neprofitna organizacija i ogranak međunarodne neprofitne organizacije Dance and the Child internacional (daCi) čiji je cilj promicanje rasta i razvoja plesa za djecu i mlade u svim zemljama svijeta. Članstvo daCia okuplja 30-ak zemalja u svijetu, a njegovi temeljni ciljevi su omogućiti svakom djetetu da doživi ples kao stvaratelj, izvođač i gledatelj te se zalagati za pravo na očuvanje kulturnog naslijeđa uključivanjem svih oblika plesnog izraza.