Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Carinarnica odustala od naplate duga bankovnom garancijom

13.12.2010. 23:00
Carinarnica odustala od naplate duga bankovnom garancijom


– Carinarnica Zadar mogla se putem bankovne garancije naplatiti u cjelokupnom iznosu odmah, no nije. Naprotiv, odustala je – istaknuo je vještak Žegrec dodajući kako je prema njegovim saznanjima taj dug na koncu ipak naplaćen


Svjedočenjem carinskog vještaka Tihomira Žegreca jučer je nastavljeno suđenje desetorici optuženika: sedmorici zaposlenika Carinarnice Zadar, špediterki Aleksandri Grgić iz tvrtke “Intereuropa”, Tomislavu Šariću, vlasniku i Alessandru Lodiju, komercijalistu TO Sentum Zadar zbog malverzacija s carinskim tarifama uvezenog šećera iz Slovenije i BiH tijekom 2005. godine.
Odgovarajući na upite optuženika Žegrec je pojasnio kako je nedvojbeno da su uvoznik i dobavljač znali o kakvom je šećeru riječ te da je u razgovoru s vlasnicima tvrtke Violeta doznao kako je dogovoren uvoz kristalno bijelog šećera. Pojasnio je kako su fakture koje su carinici dobili uz robu za carinjenje bile dovoljne za određivanje tarife jer se iz naziva robe, unatoč prikrivanju tarifnog broja korekturnim lakom, moglo jasno razlučiti kako je riječ o konzumnom, a ne industrijskom šećeru. Među ostalim razotkrilo se i kako je, nakon što je dodatna kontrola 2006. godine otkrila i utvrdila nastali dug, Carinarnica Zadar učinila još jedan nelogičan postupak na svoju štetu.
Naime, Žegrec je pojasnio kako je rješenjem Carinarnice Zadar 2006. godine poslan nalog za naplatu duga putem bankovne garancije, no Carinarnica je u jednom trenutku odustala od naplate tim putem, a pokrenula ovršni postupak naplate.
– Carinarnica Zadar mogla se putem bankovne garancije naplatiti u cjelokupnom iznosu odmah, no nije. Naprotiv, odustala je – istaknuo je vještak Žegrec dodajući kako je prema njegovim saznanjima taj dug na koncu ipak naplaćen.
Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva carinike i špediterku se tereti za pogodovanje tvrtki Sentum prilikom carinjenja 743 tone uvezenog šećera, čime su na koncu zajedno državni proračun oštetili za više od 1,6 milijuna kuna.
Stavljajući ovjeru i svoj potpis svi carinici su prema navodima optužnice svjesno propustili naplatiti carinu prema realnoj tarifi te tako pomogli Šariću da ostvari protupravnu imovinsku korist.
Suđenje se nastavlja.