Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dan jezika u POŠ Nova

Autor: Irena Jurjević

25.09.2012. 22:00
Dan jezika u POŠ Nova

Foto: Zvonko KUCELIN



Jeste li znali da u Švicarskoj postoje čak četiri službena jezika – francuski, njemački, talijanski te retroromanski jezik? S druge strane, u Belgiji pak nema nikakvog „belgijskog” jezika – već su kao službeni jezici navedeni flamanski, francuski i nizozemski.
Sve to izneseno je jutros u privatnoj osnovnoj školi Nova u sklopu Europskog dana jezika koji se tamo održavaju po treći put. U projektnoj nastavi sudjelovali su svi učenici škole, njih 63, te učitelji škole putem različitih radionica s ciljem poticanja jezične različitosti, višejezičnosti i cjeloživotnog učenja jezika u školi i izva nje. Pričao se tako jučer švedski, malteški, ruski, finski, danski…
Učenici prvog i drugog razreda izrađivali su pak zastave europskih zemalja što su i predstavili jučer, dok su oni stariji, trećaši i četvrtaši, na različitim europskim jezicima uvježbavali kratke rečenice. Peti i šesti razredi na jezicima zemalja EU njezinim građanima poželjeli su dobrodošlicu u Hrvatsku, dok je onim najstarijima, sedmašima i osmašima ostavljen najteži zadataka – svrstati sve te jezike u odgovarajuće skupine.