Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Generalka uoči Zagreba

Autor: Drago Bajković

25.09.2012. 22:00
Generalka uoči Zagreba

Foto: Marin GOSPIĆ



Konavljanina moramo pobijediti, prije svega zbog pozitivne atmosfere u momčadi uoči vrlo važnog dvoboja sa Zagrebom. Radi se punom parom i ujutro i poslijepodne, i vjerujem da ćemo Zvone Jurić i ja zajedno s igračima pronaći pobjedničku formulu i za Konavljanina i za Zagreb


Nema predaha na Stanovima. Danas je pred Zadranima novi ispit, na svom travnjaku u 1/16 finala Hrvatskog nogometnog kupa dočekuju Konavljanina. Nakon prošlotjednog uvjerljivog poraza od Intera i podnošenja ostavke trenera Dalibora Zebića, momčad će u idućem periodu voditi dvojac Ferdo Milin i Zvonimir Jurić. Do kada i s kojim ingerencijama za sada je nepoznato, ali dvoboj s Konavljaninom moraju odraditi, kao i subotnju prvenstvenu utakmicu protiv Zagreba. Rekli bismo da je dubrovački terećeligaš došao u pravo vrijeme jer će trenerskom dvojcu dobro poslužiti kao jača trening utakmica uoči “kvlifikacijskog” dvoboja s “pjesnicima”. Naravno, ne treba se zanemariti niti važnost ove utakmice, jer Zadrani godinama srozavaju svoj koeficijent u Kupu pa moraju igrati i pretkola što je pomalo žalosno.
Jučer su Zadrani odradili dva treninga, onaj jutarnji koji je bio nešto lakšeg intenziteta i na kojem nisu bili svi igrači i onaj poslijepodnevni koji je bio rezerviran za kompletnu momčad. Koliko doznajemo kroz ovaj dvoboj s Konavljaninom pokušat će se testirati neke varijante koje će biti korištene u dvoboju sa Zagrebom. Doznajemo da će doći do nekih promjena u sastavu. Dobra vijest je da će kapetan Jakov Surać zaigrati od prve minute jer je evidentno da ova momčad s njim i bez njega nije ista. Također bi trebalo doći i do promjena u zadnjoj liniji gdje se nakon odrađene kazne zbog tri žuta kartona vraća Igor Prahić. Navodno bi priliku trebao dobiti i Ivan Šimurina. Zadar će protiv Konavljanina i protiv Zagreba gotovo sigurno igrati s jednom špicom i to Ivanom Jolićem, dok će igrači iz vezne linije igrati vrlo važnu ulogu u napadačkim akcijama. Po svemu sudeći, moglo bi biti promjena i na bokovima. Jučer smo kratko porazgovarali s Ferdom Milinom koji nam je šturo prenio razmišljanja stručnog stožera, ali i igrača.
– Konavljanina moramo pobijediti, prije svega zbog pozitivne atmosfere u momčadi uoči vrlo važnog dvoboja sa Zagrebom. Radi se punom parom i ujutro i poslijepodne, i vjerujem da ćemo Zvone Jurić i ja zajedno s igračima pronaći pobjedničku formulu i za Konavljanina i za Zagreb. Igrači moraju živjeti za nogomet i za svoj klub i to svakome mora biti jasno. Nitko, ali baš nitko nema zagarantirano mjesto u prvom sastavu. Svaki trening i utakmica, tj. pristup igrača na njima bit će glavni kriterij za početnu jedanaestoricu – kazao je Milin.


Pobjeda protiv Konavljanina donosi Dinamo




Prođu li Konavljanin Zadrani će u osmini finala igrati protiv Dinama koji je jučer u 1. kolu pobijedio u gostima Vrsar. U osmini finala domaćin se određuje ždrijebom, a predviđeni termin ove faze natjecanja je 31. listopada. Parovi osmine finale određuju se prema Kup koeficijentu u kojem je Zadar sa pet bodova trenutačno na 23. mjestu. Koeficijent se dobiva zbrajanjem bodova osvojenih u posljednjih pet sezona u kojima Zadar čak dvaput nije igrao niti u pretkolu (2009./10., 2010./11.), nakon što je izgubio finale Županijskog kupa od Velebita. Bez obzira na ovogodišnji učinak u Kupu Zadar će i ove sezone igrati Županijski kup, a to znači da će Zadarska županija i dogodine imati samo jednog predstavnika u Hrvatskom kupu. Tek od sezone 2014./15. Zadar bi mogao izravno u 1. kolo i tako bi otvorio prostor nekom drugom županijskom klubu u pretkolu.


Darovi za Libertas i Zelinu


Libertas i Zelina upisali su najveće uspjehe u povijesti kluba u Kup natjecanju i to bez da su oznojili dresove u 1. kolu. Njihovi protivnici, Varaždin i Karlovac, ostali su bez seniorske momčadi, pa i ne nastupaju u Kupu. Tako su, računajući pretkolo, čak četiri utakmice Kupa ove sezone odlučene bez borbe (u pretkolu Krka – Nedelišće 0:3, GOŠK – Jedinstvo 3:0).
Parovi 1. kola: Zadar – Konavljanin, Slunj – Hajduk, Zrinski – Zagreb, Vinodol – Cibalia, Koprivnica – Pomorac, Novalja – Osijek, Ivančica – Slaven Belupo, GOŠK – Šibenik, Nedelišće – Rijeka, Višnjevac – Istra 1961, Split – Zagora.
Jučer: Vrsar – Dinamo 0:3, Lokomotiva – Segesta 4:2, Gorica – Inter 3:0.
Bez borbe: Libertas – Varaždin 3:0, Zelina – Karlovac 3:0.


Produžeci pa jedanaesterci


Lani je Zadar u 1. kolu Kupa ispao od Karlovca nakon izvođenja jedanaesteraca. Ako nakon 90 minuta dvoboja s Konavljaninom ne bude pobjednika, igraju se produžeci 2×15 minuta, a ako i tada rezultat bude neodlučen, izvodit će se jedanaesterci.