Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Google street view – od Pozdrava suncu do najmanje kale

Autor: Irena Jurjević

25.09.2012. 22:00
Google street view – od Pozdrava suncu do najmanje kale


Nisu zaobišli niti dosjetljive grafite na četiri kantuna, a koliko se išlo u detalje, pokazuje i činjenica da se preko ovog programa doslovno može pogledati u svaki prozor


Nakon što je Google street view pristigao i u Hrvatsku, točnije, ona u njega, mnogi Zadrani pohitali su jučer ujutro vidjeti kako izgledaju dijelovi njihova grada. Prošetali smo tako i mi ulicama Poluotoka gdje se usprkos mjerama opreza za privatnost mogu prepoznati neka poznata lica na glavnom trgu, pa i šire. Zabilježeni su i poneki, lokalcima zanimljivi detalji, poput pauka koji diže automobil u Ulici Zadarskog mira pored gata na rivi. Nisu zaobišli niti dosjetljive grafite na četiri kantuna, a koliko se išlo u detalje pokazuje i činjenica da se preko ovog programa doslovno može pogledati u svaki prozor. Kako su snimke za Google street view nastajale u ljeto prošle godine očekivano je uz Pozdrav Suncu zabilježen i jedan kruzer. To je samo dio mnoštva detalja koji nudi ova aplikacija, ali za ostatak vam ipak predlažemo da pogledate sami.
Google je u Zagrebu predstavio svoju Street View uslugu za Hrvatsku koja u sklopu Google Mapsa omogućuje virtualno razgledavanje i istraživanje ulica i mjesta te kulturnih, povijesnih, turističkih, trgovačkih i drugih objekata i znamenitosti diljem Hrvatske putem panoramskih slika snimljenih na ulici.
Usluga je u prisutnosti ministra turizma Veljka Ostojića predstavljena u Hrvatskom državnom arhivu, pri čemu je direktor Googlea za regiju Adriatic Joško Mrndže naglasio da je do sada Google uslugu Street View u sklopu svog Google Mapsa lansirao u 41 zemlji svijeta, a da se danas osim za Hrvatsku predstavlja i za Andoru i Čile.
Usluga Street View je posebno korisna kada u nekom gradu želite pronaći lokaciju nekog hotela, restorana ili drugog objekata, jer osim pozicioniranja ulice nudi i visoko kvalitetne fotografije koje korisniku, dok ih gleda daje osjećaj “kao da je tamo”.
S tom je uslugom Google za sada pokrio većinu najvećih hrvatskih gradova, pa i otoka, a kako je riječ o živom proizvodu sigurno će se i dalje razvijati i dopunjavati, kazao je Mrndže dodavši da je sve troškove snimanja i obilaženja gradova i mjesta Google sam pokrio.
Usluga je dostupna i preko mobilne aplikacije na mobitelima (smartphoneovima), što će kako vjeruje Mrndže dodatno pridonijeti i povećanju broja turista u Hrvatskoj jer se slično dogodilo i u Italiji.
Tome se nada i ministar turizma Ostojić, koji je zadovoljan dosadašnjom suradnjom s Googleom u promociji hrvatskog turizma putem Hrvatske turističke zajednice (HTZ), kazao i da je to povijesna stvar za Hrvatsku i njen turizam.
Podsjetio je i da je novim operativnim marketing planom za turizam za 2013. predviđeno stopostotno povećanje sredstava za online marketinške taktike, među kojima je i suradnja s Googleom, kao i viralni marketing te razne druge novosti koje će, nada se, povećati i broj i doživljaje turista u Hrvatskoj.
Mapiranje po ulicama Hrvatske za potrebe usluge Street View Google je počeo krajem srpnja prošle godine, prikupljanjem fotografije i lokacija, i to u posebno označenim Google automobilima i s biciklima.
Slijedom zaštite privatnosti i sigurnosti ljudi koji se eventualno nađu na fotografijama iz Googlea ističu da će im zamutiti lica, kao i registracijske oznake vozila, a ako se netko prepozna na fotografijama to može prijaviti Googleu.