Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kostolomac: Nisam nikoga ubio i gotovo!

Autor: Minja Gugić

25.09.2012. 22:00
Kostolomac: Nisam nikoga ubio i gotovo!

Foto: Zvonko KUCELIN



Svjedoci iz Srbije su svoje iskaze dali preko videoveze i svi su posvjedočili kako Renata Petrova ne poznaju. Suđenje je okončano završnim govorima, a presuda će biti izrečena u petak


Ja već svako ročište iznosim iste činjenice. Nisam nikoga ubio i gotovo! Nisam bio pripadnik vojske SAO Krajine. Što se tiče pitanja gdje sam bio 18. studenog 1991. godine, ako mislite na Škabrnju, tada nisam bio ni u kakvoj vojnoj formaciji. Bio sam angažiran u vojnoj policiji i prije tog 18. studenog 1991. godine. Bio sam na osiguranju vojarne u Benkovcu. Od rujna 1991. do 5. kolovoza 1995. godine vojska nije sudjelovala ni u kakvom ratu, vojska je bila tampon zona – pojasnio je jučer u svojoj obrani na Županijskom sudu u Zadru 44-godišnji Renato Petrov, zvani Kostolomac.
Podsjećamo, on je jedini Hrvat, bivši milicajac tzv. SAO Krajine optužen zbog ratnog zločina nad civilima Škabrnje kada je uime velikosrpske politike ušao u podrum kuće i hicem iz pištolja ubio starijeg mještanina te je zbog toga u odsutnosti bio i osuđen na 20 godina zatvora.
Prije završnih riječi tužitelja Slobodana Denone i branitelja po službenoj dužnosti optuženog Petrova, Ante Krajine u sudnici se preko videolinka moglo čuti i vidjeti ispitivanje svjedoka obrane i optužbe.
Svjedoci koji žive u Srbiji su, naime, Sudskom vijeću kojim predsjeda Boris Babić svoje iskaze dali u beogradskom sudu preko videoveze, a zadarska je “ekipa” morala otputovati u Split jer je taj sud najbliži i opremljen za takav način ispitivanja.
Nikola Ljubojević je od sredine 1992. do kraja 1993. godine bio upravitelj zatvora u Kninu i govorio je o okolnostima tretiranja i odnosa između pritvorenika hrvatske i srpske nacionalnosti. Pojasnio je kako su Srbi i Hrvati bili odvojeni i kako među njima nije bio moguć nikakav međusobni kontakt.
– Srbi su uglavnom robijali zbog ubojstava. Za Renata Petrova prvi put čujem – rekao je Ljubojević. Momčilo Zoroje u to vrijeme zatvorski čuvar u ulozi svjedoka obrane također je potvrdio kako Renata Petrova ne poznaje te je i on ponovio kako su hrvatski i srpski pritvorenici bili odvojeni bez mogućnosti međusobnog kontakta.
Mladen Uzelac je 1993. godine robijao u kninskom zatvoru zbog ubojstva strica. Kada je kao i ostali svjedoci preko videolinka vidio Renata Petrova i on je rekao kako ga ne poznaje.
Nakon što mu je Sudsko vijeće predočilo ranije svjedočenje zarobljenog i ranjenog mladog Vukovarca Bruna Ivkovića koji je rekao kako mu je upravo Uzelac ispričao da je bio u istoj postrojbi s Renatom Petrovim te da su zajedno sudjelovali u napadu na Škabrnju, svjedok Uzelac je pojasnio kako je radio u kuhinji i na dostavi hrane zatvorenicima.
– Nisam upoznao Bruna Ivkovića, a Renata Petrova ne poznajem. Ja to nisam pričao, niti sam ja s njim imao kontakt. Za Petrova sam čuo, ali ga nisam vidio. Kako sam čuo, mislim da je bio u vojnoj policiji – rekao je u svom iskazu Uzelac.
Ni Vujo Kusalo, u to vrijeme rukovoditelj zatvorske službe, nije rekao niti jedan novi detalj pričajući o zatvorenicima i kninskom zatvoru.
Kazneni postupak u suđenju protiv Renata Petrova tako je okončan, a presuda će biti izrečena u petak.


Samouvjeren i bahat




Renato Petrov i dalje se, kao i od samog početka suđenja, u sudnici ponaša samouvjereno i bahato. Sudac Babić ga je jučer upozorio na držanje i sjedenje te mu je rekao da ne drži noge prekrižene jer “nije u kazalištu”. Što se, pak, tiče novinara koji prate suđenje, Petrov ne krije svoju netrpeljivost. Nitko nije bio lišen njegovog prijezirnog pogleda.
Hrvatski državljanin i nekadašnji pripadnik srpske paravojske Renato Petrov nakon 15-godišnjeg bijega uhićen je na aerodromu u Düsseldorfu u travnju prošle godine temeljem Interpolove tjeralice, nakon čega je iz ekstradicijskog pritvora izručen Hrvatskoj gdje je zatražio ponavljanje postupka na što je imao zakonsko pravo.