Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Edgar Nimac najbolji Zadranin

25.09.2013. 22:00
Edgar Nimac najbolji Zadranin


U Poreču je prošli vikend u organizaciji Triatlon kluba Swibir i Turističke zajednice Poreča održana međunarodna utrka dugog triatlona gdje su uspješno nastupili i zadarski triatlonci. Utrka predstavlja varijantu popularnog polu-ironmana te se sastojala od 1900 metara plivanja, 85 kilometara biciklizma i 20 kilometra trčanja. Ovakav format natjecanja privukao je velik broj domaćih i stranih natjecatelja (njih više od 200) pa je Poreč za ovaj podsezonski vikend izgledao poput nekih primorskih mjesta sredinom sezone. Vikend je započeo utrkama za najmlađe, a nedjelja je bila rezervirana za glavni događaj – dugi triatlon. Počelo je s plivanjem u 8 sati u idealnim vremenskim uvjetima. Temperatura mora od 21 stupanj Celzijev zahtijevao je da svi natjecatelji startaju s plivačkim odijelima.
U Poreču su nastupila i tri člana Triatlon kluba Zadar. Ivan Tuta, Ante Klanac i Edgar Nimac su debitanti na ovakvom triatlonu, ali to ih nije spriječilo da ostvare zapažene rezultate. Nakon solidne plivačke etape Tuta je odlično odradio svoj najjači segment triatlona – biciklističku etapu i s prosjekom 36.5 km/h na biciklu krenuo na trkačku etapu.
– Uspio sam se vrlo brzo adaptirati na trčanje koje zna biti vrlo problematično nakon dva i po sata na biciklu. Ukupno 20 km sam odradio na vrlo visokom nivou te sam uspio prestići nekoliko triatlonaca i ostvariti plasman s kojim sam jako zadovoljan. U planiranju utrke sam postavio cilj završetka od pet sati, a uspio sam završiti s vremenom 4:25:17 što je itekako ispod zadanog. Ova utrka je za mene veliko iskustvo i samo je pokazala da se predanim i vrhunskim treningom koji imamo u TK Zadar može ostvariti jako puno. S još samo malo boljim uvjetima možemo još puno više – kazao je Tuta, koji je u svojoj u kategoriji završio na 9. mjestu. U redoslijedu hrvatskih natjecatelja bio je 17. dok je ukupno je bio 56.
Ante Klanac, 18-godišnji Zadranin plivački dio odradio je u paru s Ivanom Tutom. Na biciklu nije imao sreće te mu je 10 km nakon starta pukla guma što mu je oduzelo 10-ak minuta ukupnog vremena. Nakon promjene gume držao je vrlo visok tempo na cesti.
– Velika je šteta što mi je pukla guma, ali to je sastavni dio ovog sporta. Uspio sam se sabrati i odvoziti maksimalno biciklističku dionicu. Prelazak na trčanje je stoga bio vrlo težak pa mi je trebalo 2-3 kilometra za opuštanje i tek sam tada mogao trčati punim tempom. Jako sam zadovoljan ukupnim rezultatom. Daleko je iznad mojih očekivanja i motivira me za daljnji rad. Zahvalio bi TK Zadru i svim trenerima na pruženoj podršci. Ovakva utrka zahtijeva jako puno odricanja i uloženog truda, ali zadovoljstvo na ulasku u cilj opravdava sve uloženo – zadovoljan je bio Klanac koji je, također u svojoj kategoriji bio na devetom mjestu, dok je ukupno bio 123. Cijelu utrku je završio za 4:58:52.
Edgar Nimac imao je odličan plivački dio, nastavio je solidno biciklističku dionicu, a na trčanju je pokazao čvrstinu te završio utrku s osmijehom na licu.
– Na trčanju sam imao velikih problema sa grčevima. Tijelo nakon četiri sata visokointenzivne aktivnosti prolazi kroz čudne faze pa se trkač mora boriti s umorom, ali i velikim fizičkim bolovima da bi završio utrku. Prvih 12 km istrčao sam izvanrednim tempom, a zatim nažalost morao sam malo usporiti. Svejedno, jako sam zadovoljan sa svojim prvim “ironmanom”. Ovo je velika nagrada za sav uloženi trud tijekom posljednje tri godine – istaknuo je Nimac. Utrku je Edo završio kao 14. u kategoriji, bio je 40. Hrvat na utrci i 138. ukupno. Edo je utrku odradio za 5:18:46.