Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Krema od arkana

25.09.2013. 22:00


NOVI BISER HRVATSKE „SAPUNIČARSKE” PROIZVODNJE – „ZORA DUBROVAČKA”
Prvu epizodu nove sapun-serije „Zora dubrovačka” po podacima Nove TV je, navodno, gledalo više od pola milijuna gledatelja, što je već dovoljan razlog da joj posvetim dio ove ugledne TV-kolumne. Netko se sjetio da bi bilo dobro spojiti tipične sapunske zavrzlame s domoljubljem, a simbol tog domoljublja i Domovinskog rata nije ni Osijek, ni Zadar, ni Šibenik, nego Dubrovnik. Dobro, da se razumijemo, nije mi ni u primisli bagatelizirati stradanja Dubrovnika u ona dva mjeseca koliko su ih napadali, ali je činjenica da građanin npr. Zadra ovu seriju ne može gledati kroz istu prizmu kao neki Zagrepčanin ili iseljenik iz predgrađa Münhena, koji su o ratu slušali putem televizije. U svakom slučaju, nešto o toj seriji ipak treba napisati, s obzirom na to da narod to traži.
Serija nije dobra. O scenariju ne mogu govoriti jer je, vjerojatno, predviđen za nekoliko stotina epizoda, ali sve je ostalo nedovoljno dobro, a pogotovo ta ukočena i naivna gluma. Pa onda ta imena… Upoznao sam u životu dosta Dubrovčana, ali samo je jedan imao tipično dubrovačko ime (Srđan – po brdu Srđ), a u ovoj seriji su sve neki Đivo, Maro, Judita, Šiško, a jedan se preziva i Kesovija, i to je očigledno Terezim rođak. Ne razumijem zašto nema nijednog Ruđera ili Maroja, a možda to čuvaju za kasnije epizode, kao svojevrsnu poslasticu. Posebno su iritantni artificijelni glasovi radiovoditelja koji izvješćuju o ratnim zbivanjima, a koji zvuče kao neka učiteljica koja predškolcima mora objasniti čime se to rode bave. Pa onda te udaljene detonacije koje slušamo sve vrijeme bez prestanka u pozadini… Proveo sam cijeli rat u Zadru koji je napadan neusporedivo dulje od Dubrovnika, ali se zbilja ne sjećam takve frekvencije, a osobito ne tako muklog i udaljenog zvuka. Sve u svemu… Neuvjerljivo i naivno, a dosta govori i podatak da i Dubrovčani zbog nelogičnosti sadržaja i lošeg jezika traže ukidanje ove serije. A sada vas liiijeepo pooozdravlja vaš „Maro”.
KAKO JE TO NEKADA BILO
Na HRT 3 uvijek neka iznenađenja. Prošlog su vikenda tako emitirali „Obustavu u strojnoj”, TV-dramu iz 1980. godine koja je bila vrlo jeftino producirana, s obzirom na to da se cijela radnja odigrava u jednoj tvorničkoj hali u kojoj se skupio Zbor radnih ljudi, ili kako se to već zvalo. Saznali smo tko je dobar drug, tko je moralno-politički podoban (a to je, kažu, onaj koji samo šuti i ništa ne govori), tko je demonstrativno napustio partiju, a jedan se čak ovako obraća rukovodiocu: -„Sad ja govorim. Mi smo vas dosta slušali, a sad vi malo slušajte nas!” Direktora glumi Jovan Ličina, koji je bio kao stvoren za uloge policijskih inspektora i rukovodioca. Svi ostali su mahom zagrebački glumci koji samo što ne zijevaju dok glume.
Što hoću reći? To da je vrlo opasno u današnje vrijeme puštati ovakve serije, jer ispada da se onda s direktorima diskutiralo „ćo mi ćo ti”, tj. nešto što je danas nezamislivo, tj. da bi netko mogao pomisliti da je u to vrijeme bilo više demokracije u proizvodnji nego danas u vrijeme prave demokracije, a dobro je da se nisu spominjali društveni stanovi i beskamatni krediti. Najbolje je kada jedan radnik kaže kako su svi rukovodioci partijaši i da onaj koji nije u partiji ne može prosperirati i zauzimati čelna mjesta. Zvuči poznato? Da, da, da…
KOZMETIČKI PROIZVOD S RATNIM ZLOČINCEM KAO DODATKOM
Jeste li primijetili kako u reklamama za kozmetičke prizvode vole napominjati da je u sastavu prisutan i taj i taj dodatak, što ga naravno čini boljim i zdravijim. Imali smo tako i jojobu, i hijaluronsku kiselinu i da sada ne nabrajam te čudne nazive. Naravno, za to nikada nitko nije čuo niti je ikomu jasno što ti dodaci predstavljaju, ali sigurno djeluju na primitivne i neobrazovane ljude koji vole kada im se govori stranim i nerazumljivim riječima. Ovaj su put malo pretjerali. U ovom proizvodu, kažu, ima i „arkana” pa, ako netko nije dobro čuo, za svaki slučaj to i ponove. Ne znam je li uz arkana u paketu ide i njegova supruga „ceca”, ali ako se ovako nastavi mogli bismo dočekati proizvod s dodatkom ratka mladića ili radovana karadžića (namjerno pisano malim slovima). Znam da nisu na to ciljali, ali zbilja zvuči glupo.