Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Mi itekako držimo do antifašističkih vrijednosti

25.09.2013. 22:00
Mi itekako držimo do antifašističkih vrijednosti


U povodu državnog spomendana 25. rujna, Dana donošenja Odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici zemlji Hrvatskoj, gradonačelnik Božidar Kalmeta u pratnji dogradonačelnika Zvonimira Vrančića te predsjednika Gradskog vijeća Živka Kolege i pročelnika Marija Pešuta položio je lovorov vijenac na spomen-obilježje na Narodnom trgu u znak sjećanja i dubokog pijeteta za svim pale u borbi protiv fašizma.
Kako reče gradonačelnik Božidar Kalmeta 25. rujna, datum koji je za očuvanje jedinstvenosti hrvatskog teritorija povijesni, mora se obilježavati.
– To je dan kad su Zadar, Istra, Rijeka i otoci pripojeni matici zemlji. To je povijesni dan kada se Zadar riješio fašizma i fašističkog terora te postao svoj na svom. Danas koristimo priliku da se prisjetimo svih onih koji su i tada, ali i kroz povijest dali svoj život za slobodan Zadar i slobodnu Hrvatsku.
Na upit hoće 31. listopada kada zapada obljetnica partizanskog oslobođenja Zadra ići na Gradsko groblje ili ostati kod toga da polaže vijenac na Narodnom trgu, Kalmeta je odgovorio kako nema ljepšeg teksta nego što je na glavnom zadarskom trgu.
– Pa nema ljepšeg teksta nego što piše ovdje: »Naraštaji domoljuba tkahu krvlju, perom, znojem, slobodni Zadar, slobodnu Hrvatsku«. Mislim da se ova ploča, doista odnosi na sve one koji su nažalost u teškoj povijesti Hrvatske i Zadra dali svoj život za slobodu ovoga grada i domovine Hrvatske.
Na novinarsku konstataciju kako će opet biti prigovora što se vijenci ne polažu na groblju Kalmeta je odgovorio kako je bespotrebno govoriti kako su oni svi antifašisti.
– Ako to treba danas ponavljati onda to, doista može biti samo zlonamjerno. I neki dan smo bili na Molatu gdje smo obilježavali 70. godišnjicu oslobođenja fašističkog logora na tom otoku. Mi itekako držimo do tih vrijednosti, međutim, mene smeta jedna druga stvar, a to je da stalno tu neku povijest koja je takva kakva je bila na ovim prostorima namećemo kao neku dnevno-političku temu. Povijest treba ostaviti povjesničarima i da su naši stavovi oko toga potpuno jasni i kad je u pitanju antifašizam i sve ostalo što se događalo tijekom povijesti. Moramo se okrenuti budućnosti, pogotovo ove mlađe generacije. Ljudi trebaju razmišljati o poslu, kako nešto napraviti, kako naći budućnost i perspektivu za svoju djecu i unuke, kako da grad bude bolji i da se u njemu bolje živi. A mi se stalno vraćamo na ustaše i partizane, ustvrdio je Kalmeta, preporučujući da se ta tematika, ipak ostavi povjesničarima pa neka oni rade svoj posao.