Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Najstarija Zadranka proslavila 105. rođendan!

25.09.2013. 22:00
Najstarija Zadranka proslavila 105. rođendan!


Skromno, u krugu svojih najdražih, baka Zorka Rados zvana Šorona ovih je dana proslavila, vjerovali ili ne, 105 godina.
Rođena u zadarskom gradskom predjelu Bokanjac ona je nedvojbeno najstarija Zadranka, a po riječima svoga nećaka Rina Radosa možda je trenutačno i najstarija Hrvatica.
Do sada nikada nije bila ozbiljnije bolesna i dalje je pokretna, a što je najvažnije bistrog je uma i puna mudrosti koju su joj poklonile godine.
Jedino malo slabije čuje, ali to ju ne sprječava da svakodnevno gleda televiziju i pomno prati sva društvena i politička zbivanja. Na posljednjim lokalnim izborima nije propustila ni glasovati.
– Zna ona sve što se događa. Gleda i političke emisije, a osobito prati sport i to nogomet. Naravno, navija za hrvatsku reprezentaciju i svog vršnjaka – Hajduka – priča nećak Rino Rados.
Baka Zorka nije imala djece, ali se dvaput udavala. Sa 55 godina je ostala udovica. Danas živi sa svojom nećakinjom Snježanom Vukić, koja se o njoj brine i pomaže joj u svakodnevici. Nećakinja Snježana je bila i ta koja joj je organizirala proslavu još jednog rođendana i ispekla prekrasnu, veliku tortu.
Kada se obitelj okupila u povodu ove zavidne obljetnice i kad je vidjela tortu slavljenica je upitala: »Je li to sve zbog mene?«
Kada netko doživi ovako duboku starost svi se pitaju – u čemu je tajna?
Njezina je tajna vrlo jednostavna i mogla bi se sažeti u samo jedan kratki savjet – umjerenost u svemu. A možda je tajna i u čašici dobrog, domaćeg vina jer baka Zorka i danas nakon svakog objeda malo popije.
Nikada nije radila, bila je kućanica i cijeloga je života živjela skromno. Ono materijalno joj nikada nije puno značilo.