Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Peti zadarski filološki dani

25.09.2013. 22:00
Peti zadarski filološki dani


U sklopu filoloških dana u Znanstvenoj knjižnici u petak bit će predstavljena knjiga “Književna životinja”, a u subotu zbornik “Zadarski filološki dani IV”


Na Sveučilištu u Zadru 27. i 28. rujna održavaju se “Zadarski filološki dani V”. U organizaciji Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru i Znanstvene knjižnice Zadar u sklopu ovoga međunarodnog znanstvenog skupa održat će se 27. rujna u 19 sati u Znanstvenoj knjižnici Zadar promocija knjige “Književna životinja”.
“Književna životinja” nastavak je uspješnog i nagrađivanog “Kulturnog bestijarija” iz 2007. godine. Ovaj zbornik, koji su itakođer priredile urednice Suzana Marjanić i Antonija Zaradija Kiš donosi 48 studija podijeljenih u osam cjelina u kojima 52 autora i autorice znanstveno utemeljeno progovaraju o književnoj animalistici, a kvaliteta radova i širina motrišta čine ovu knjigu relevantnom stručnom literaturom i u europskim razmjerima.
O knjizi će govoriti Suzana Marjanić, Antonija Zaradija Kiš, Maja Pasarić i Miranda Levanat-Peričić.
Idućeg dana, u subotu, s početkom u 12 sati u Znanstvenoj knjižnici Zadar priređuje se promocija zbornika “Zadarski filološki dani IV”.
Zbornik predstavlja pozitivno recenzirane radove izlagane na međunarodnom znanstvenom skupu “Zadarski filološki dani IV” održanom 30. rujna i 1. listopada 2011.
Radovi su podijeljeni u tri skupine. Prvi dio “Ivo Andrić” posvećen je velikom piscu u povodu obilježavanja 50 godina od dobivanja Nobelove nagrade. Ovaj zbornik donosi devet radova koji iz raznih kutova promatraju djelo Ive Andrića, bilo da govore o njegovu jeziku ili interpretaciji i recepciji njegova djela.
Drugi dio “Zadarsko srednjovjekovlje”; bavi se filološkim temama te s raznih aspekata obrađuje srednjovjekovne tekstove zadarskoga kraja. U zborniku je ova tema zastupljena sa šest izvornih znanstvenih radova.
Treći dio “Suvremena slavenska književna produkcija” osmišljen je sa svrhom da se sa znanstvene (bilo književnoteorijske bilo lingvističke) točke gledišta govori o aktualnom slavenskom književnom trenutku. Ta je sekcija u Zborniku zastupljena s 24 pozitivno ocijenjena članka. Tako u Zborniku možemo naći priloge o novijoj hrvatskoj, ruskoj, ukrajinskoj, bosanskohercegovačkoj, poljskoj, češkoj i crnogorskoj književnosti.
Među autorima su dokazani stručnjaci, ali i mladi znanstvenici koji svojim pristupom i temama osvježavaju Zbornik. Važno istaknuti da su među autorima i recenzentima znanstvenici ne samo iz Hrvatske, već i iz drugih sredina (npr. Rusije, Njemačke, Bosne i Hercegovine), pa i to uvelike doprinosi vrijednosti knjige.
Na promociji će o zborniku govoriti Šimun Musa i Rafaela Božić.