Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Razmjena iskustava o djelovanju u kriznim situacijama

25.09.2013. 22:00
Razmjena iskustava o djelovanju u kriznim situacijama


Jučer je Zadarsku županiju posjetilo vojno izaslanstvo američke savezne države Minnesote predvođeno general bojnikom Richardom Nashom, zapovjednikom Nacionalne garde Minnesote.
Njih je u Domu Županije primio pročelnik Upravnog odjela za razvoj i europske procese Davor Lonić u čijoj je nadležnosti zaštita i spašavanje, te Davorka Krnčević, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu i Darko Tesko, pročelnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje – Ispostave u Zadru.  Posjet vojnog izaslanstva nastavak je suradnje s američkom saveznom državom Minessotom započetom u lipnju ove godine kada je tadašnje izaslanstvo bilo upoznato s radom hitnih službi i interventnih postrojbi na području Zadarske županije.
Pročelnik Lonić upoznao je goste s organizacijom sustava djelovanja u kriznim situacijama te planovima za daljnji razvoj sustava. Darko Tesko naglasio je da su formirane specijalističke postrojbe civilne zaštite te da sada slijedi obuka i materijalno opremanje. Davorka Krnčević je istaknula da je suradnja između Zavoda za hitnu medicinu s partnerima iz Minnesote već pokazala prve rezultate jer je dogovorena razmjena liječnika i medicinskih sestara za svibanj sljedeće godine. Kao najveći izazov navela je organizaciju hitne medicinske pomoći tijekom turističke sezone, kada je potrebna dobra organizacija posla i dobra procjena potrebne opreme.
General bojnik Richard Nash izrazio je spremnost u pomoći svim hitnim službama u Zadarskoj županiji u vidu edukacije i opremanja te naglasio da su im dragocjena iskustva koja su stekli boravkom na našem području.
U njegovoj pratnji još su bili pukovnik Guy Konietzko, direktor za Program partnerstva izmedju Hrvatske i Minnesote, bojnik Scot Wilcox, časnik za bilateralne poslove u Veleposlanstvu SAD-a, bojnik Steven Brumm, novi časnik za bilateralne poslove u Veleposlanstvu SAD-a, satnik Jed Gadient, pobočnik Zapovjednika nacionalne garde Minnesote, stožerni narednik Daniel Ewer, dočasnik za odnose s javnošću iz nacionalne garde Minnesote i pukovnik Michael Križanec iz Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.