Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Pulja: Časno smo branili Hrvatsku

25.09.2016. 22:00
Pulja: Časno smo branili Hrvatsku


“Otočki bataljun u ratu i miru”, naziv je monografije predstavljene u Gradskoj knjižnici povodom obilježavanja 25. godišnjice osnivanja. Početak predstavljanja monografije obilježio je nastup Mješovitog pučkog zbora iz Sali.
– Nakon pustih godina pabirčenja, prekopavanja ladica, brisanja prašine iz arhiva Otočkog bataljuna, rođen je ovaj librić, u uvodnom dijelu kazao je Ante Mihić, i sam pripadnik Otočkog bataljuna.
Nazočnima se riječima dobrodošlice obratila i ravnateljica Gradske knjižnice Dorotea Kamber Kontić.
– Željela bih vas podsjetiti kako smo prije godinu dana u sklopu Gradske knjižnice otvorili zbirku knjiga o Domovinskom ratu i veseli me što će ova knjiga pronaći mjesto u toj zbirci, izjavila je Kamber Kontić.
Puno je truda uloženo u nastanak ove knjige, a Mihić je dodao kako nikada neće ništa faliti o Otočkom bataljunu ako se i drugi potrude proširiti i nadopuniti ju. Za zapovjednika Jošku Pulju, naveo je dalje Mihić, pripadnici Bataljuna nikada nisu bili samo broj, svatko je za njega bio osoba.
– U Bataljunu se i pjevalo i plakalo, plesalo i družilo. Tamo smo sklopili najbolja prijateljstva koja nas vežu kroz čitav život, istaknuo je Mihić.
– Znali su nas pitati, a gdje ste vi bili? Slike u knjizi govore više od tisuću riječi, govore jako dobro gdje smo bili i toga se ne sramimo. Sudjelovali smo u časnoj borbi, branili smo Hrvatsku, naglasio je Joško Pulja, zapovjednik Otočkog bataljuna, spomenuvši kako već 25 godina obilježavaju obljetnice osnutka i ponosno se prisjećaju pogibije njihovih suboraca.
– Ova knjiga je kraj jedne priče, a svatko tko želi nešto znati o Otočkom bataljunu sada može to i pročitati, rekao je Pulja.
Gotovo je bilo nemoguće ući u Multimedijalnu dvoranu, jer je ova monografija izazvala veliku pažnju javnosti. Na sinoćnjem predstavljanju nazočili su gradonačelnik Božidar Kalmeta, također pripadnik Otočkog bataljuna, županijska pročelnica Milena Ikić, gradske vijećnice Marija Pletikosa i Elvira Sterle te brojni drugi uzvanici. U prigodnom programu sudjelovali su Slavko Govorčin i Edita Ćurko.