Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Šoša vodi Glazbene Večeri u jubilej

Autor: Marija Knežević

25.10.2009. 23:00
Šoša vodi Glazbene Večeri u jubilej

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Jurica Šoša (28) prihvatio se zadatka vođenja Večeri, a svoju „premijeru” u ulozi ravnatelja imat će dogodine, i to na otvorenju jubilarnih, 50. po redu Glazbevih večeri u sv. Donatu


Nakon četiri godine mandata Tomislav Fačini više nije ravnatelj Glazbenih večeri u sv. Donatu. Na njegovo mjesto Festivalsko vijeće je imenovalo mladog zadarskog glazbenika, voditelja Hrvatskog pjevačkog glazbenog društva Petar Zoranić i profesora u Glazbenoj školi Blagoja Berse, Juricu Šošu.
– Htjeli smo pravog Zadranina na tom mjestu, to nam je bilo bitno. Zvali smo najprije maestra Ivana Repušića, no on je odbio jer ne bi mogao biti ravnatelj zbog velikih obaveza, te nam je on sam preporučio Šošu kao najbolji izbor, kaže predsjednik Festivalskog vijeća Romano Segarić, koji više od 20 godina vodi Vijeće.
Jurica Šoša (28) prihvatio se zadatka vođenja Večeri, a svoju „premijeru” u ulozi ravnatelja imat će dogodine, i to na otvorenju jubilarnih, 50. po redu Glazbevih večeri u sv. Donatu.
– Znam što me čeka i spreman sam na to. Četiri godine sam u Vijeću i upoznat sam s radom Večeri, a kao umjetnik sam dosad dvaput na njima nastupao. Imam i ja obaveze u školi i sa „Zoranićem”, ali tu sam i mislim da mi neće biti problem to sve stizati. Budući živim u Zadru bit će mi lakše i kontrolirati financijsko stanje, kaže Šoša. Vezano uz to, i Segarić se osvrnuo na financijsku konstrukciju Večeri koja je u sezoni za nama bila znatno oslabljena. Podsjetimo, ostali smo bez glavnog sponzora, a otkazali su i ostali sponzori. Grad Zadar financirao je Večeri sa 550 tisuća kuna, Ministarstvo kulture sa 130 tisuća kuna, a Županija, koja je lani dala 25 tisuća kuna, ove je godine dala tek 10 tisuća kuna.
– Mi se nadamo da će dogodine budžet Večeri iznositi od 1,200.000 do 1,500.000 kuna. Večeri će dogodine biti jubilarne i već po tome su posebne
Tomislavu Fačiniju se Vijeće nakon mandata od četiri godine zahvalilo na suradnji.
– On je uistinu izvrstan umjetnički ravnatelj, nikad neću zaboraviti njegovo prvo otvaranje Večeri sa Carminom Buranom na Forumu, to je bilo fantastično! Uveo je i neke novitete, modernija djela i izvedbe koje ja nisam razumio, ali to ne znači da su bile loše. Fačini je zauzet na sve strane i na trenutke nam je bilo teško održati komunikaciju s njim jer dosta radi i putuje, kaže Segarić.