Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tuđman: Novi pokret na zasadama starog HDZ-a

Autor: Siniša Klarica

25.10.2009. 23:00
Tuđman: Novi pokret na zasadama starog HDZ-a

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Predsjednički kandidat Miroslav Tuđman jutros je u zadarskom hotelu Kolovare predstavio svoj stožer koji će ga podržati u težnji da bude novi predsjednik Republike Hrvatske. Zapravo, Tuđmanov je šef stožera i nekadašnji kanadski parlamentarac Janko Perić, podijelio popis od 280 ljudi koji podržavaju predsjedničku kandidaturu sina prvog hrvatskog predsjednika. Prema Miroslavu Tuđmanu, to je prvih 280 od ukupno 1.200 onih koji izravno podržavaju njegovu kampanju. Stožeri njegove kampanje nalaze se u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Njemačkoj, Švicarskoj, Australiji, te dva u Bosni i Hercegovini. Jedan za Bosnu, kaže Tuđman, jedan za Hercegovinu.
Stoga se Miroslav Tuđamn osobito obrušio na namjeru da se dijaspora ostane bez prava na glasovanje, ako nema prebivalište u Hrvatskoj.
– Nema te zemlje na svijetu koja svojim građanima priječi pravo glasovanja. Uspješnog gospodarskog  razvoja Hrvatske nema bez njenog iseljeništva, jer ono je prirodan most između Domovine i društava koja su se pokazala uspješnima i čije modele treba slijediti. Gdje bi danas bio Izrael, Irska, pa i Kina, bez njihovih iseljenika koji pomažu gospodarski razvoj svojih zemlja, rekao je Miroslav Tuđman.
Po njemu, ustavotvorci ne prihvaćaju ni dosege suvremen tehnologije koji omogužavaju internetsko glasovanje. U konačnici, dodaje Tuđman, novi ustav ide ka daljnjoj redukciji hrvatskog suvereniteta. Stoga on nije za EU jer je EU politička organizaciju u koju treba uči osiguran čvrstim ugovorima.
Na pitanje hoće li se ako postane predsjednik RH založiti za izbacicavanje antifašizma iz preambule Ustava RH i hoće li antifašizam proglasiti zločinačkim, Tuđman je rekao da je antifašistička zasada pitanje pravnog kontuinuiteta, a ne slaganja ili neslaganja.
– Zalagat ću se za jačanje demokratskih institucija i ponovno uvođenje dvodomnog sabora. kojem bi glavna uloga trebao biti ravnomjerni razvoj Hrvatske. Zalažem se za podjelu Hrvatske na 100 izbornih jedinica iz kojih se bira po jedna kandidat. Time bi se onemogućile stranačke manipulacije s listama. Po meni ne postoji kolektivna krivnja i svaki onaj tkoje počinio zločine, treba za njih odgovarati, ali ne kao u Haagu. U optužnicama našim generalima Gotovini, Čermaku, Markaču te Hrvatima iz BiH nigdje ne piše da su počinili konkretan ratni zločin. Pripisuje im se da su bili dio zajedničkog imaginarnog zločinačkog pothvata, naglasio je Tuđman.
Miroslav Tuđman je na pitanje hoće li se založiti za postavljanje spomenika Anti Paveliću, odgovorio protupitanjima: “Zašto? Zbog toga što je prodao Dalmaciju?” No kad je stiglo pitanje hoće li se založiti za promjenu imena Trga maršala Tita u Zagrebu, Tuđman je objasnio genezu nazivlja tog trga koji je uvijek nosio imena vladara.
– Prvo je to bio Trg Franje Josipa, pa kralja Aleksandra, pa maršala Tita, a samo je za NDH nosio naziv Kazališni trg. Na drugu stranu, prvi hrvatski predsjednik ima tamo neku livadu, a ja ću se založiti da ta livada više ne nosi ime prvog hrvatskog predsjednika kome priliči ime neke bolje lokacije ili npr. zračne luke Zagreb, nastavio je Tuđman ukazujući da s maršalom Titom treba “obračunati” povijesna znanost.
Upitan hoće li se založiti da protiv sadašnjeg predsjednika Mesića bude podignuta optužnica zbog kriminalnih radnji, Tuđman je odgovorio, nasmijavši se, u Mesićevom stilu: „Neka pravne institucije počnu raditi svoj posao!” No po Tuđmanu, Mesić nije veleizdajnik nego krivokletnik. Elementarno je kaže Tuđman, da je predsjednik Mesić posljednjih deset godina „dilao” dokumente s oznakom državne tajne. Po službenoj dužnsoti, to mora progoniti Državno odvjetništvo, jer nacionalna sigutrnost ne može postojati ako oni koji rade u njoj nisu zaštićeni od, napose, unutarnjih konzumenata. Nadalje, po Tuđmanu, glasačko tijelo HDZ-a toliko se osulo da više ne vladaju većinom velikih gradova u Hrvatskoj. Zbog toga on nudi novi pokret, na zasadama onog starog HDZ-a, kojim je upravljao njegov otac.
Presica Miroslava Tuđmana osim novinara okupila je tek desetak simpatizera i članova stožera. Među njima su bili, kao sadašnji članovi stožera, nekadašnji županijski vijećnik HDZ-a Josip Bralić i umirovljeni brigadir Danijel Kotlar.