Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zadar i Real za vječnost košarkaških velikana

Autor: Matej Lordanić

25.10.2009. 23:00
Zadar i Real za vječnost košarkaških velikana

Foto: Zvonko KUCELIN



Bogatoj tradiciji Zadra i Real Madrida, klubova koji su svojim blistavim igrama kroz povijest sakupili pravu nisku trofeja, od subote u arhivu možemo dopisati još jedan međusobni dvoboj. Ova su dva kluba mnoge ljubitelje košarke u Europi nerijetko znali oduševljavati sjajnim igrama i dvobojima koji su prerasli u legendarne i koji se prepričavaju s koljena na koljeno. Međutim, od tih je okršaja prošlo nekoliko desetljeća pa je jasno da mnogi ljubitelji igre među obručima nisu mogli vidjeti na djelu majstore ove igre. Dvoboji Zadra i Reala su uvijek plijenili pažnju. Tako je bilo i ovoga puta, iako je riječ o susretu veterana. Ova je utakmica gledateljima pružila djelić košarkaške čarolije i pokazala im kako se nekada igralo. Stoga ne čudi što su u dvorani osim kamera nacionalne televizije bile prisutne i kamere čak tri španjolske tv-kuće.
U dvorani koju je pohodilo nešto više od pet tisuća gledatelja sve je vrvjelo od poznatih košarkaških lica. Jedno od najpoznatijih zasigurno je slavni Emiliano Rodriguez, bivši španjolski reprezentativac i član FIBA-ine kuće slavnih. On je uime Reala u 10. minuti i 11. sekundi utakmice, kada je susret prekinut zbog svečanosti umirovljenja dresova Krešimira Ćosića i Giuseppea Giergije, darovao Pinu, starom sportskom suparniku simbolične darove. Dresove Zadra s brojevima 10 i 11 na vrh dvorane su otpratili članovi zadarske limene glazbe na čelu s dirigentom Tomislavom Koštom, uz srdačan i dugotrajan pljesak iz gledališta. Osim Giergiju, Madriđani su darovali i Ljerku Ćosić, suprugu prerano preminulog zadarskog košarkaškog genija Kreše.
Zaista, trebalo bi nam mnogo prostora kako bismo spomenuli sve poznate košarkaške djelatnike koji su u subotu pohodili Dvoranu Krešimira Ćosića. Na klupi Zadra su sjedili srebrni olimpijac iz Barcelone Stojko Vranković, zatim Izidor Maršan, utemeljitelj moderne zadarske košarke, potom Giuseppe Giergia, Velimir Čubrić, Bruno Marcelić… Osim njih, u dvorani je viđen i Vlado Đurović, osvajač posljednjeg Zadrovog naslova prvaka bivše države. Svojim dolaskom proslavu su uveličali i poznata imena splitske košarke poput Rate Tvrdića, Željka Jerkova, Damira Šolmana i Petra Skansija. Utakmicu je pratila cijela momčad seniora Zadra, a pojavio se i Aleksandar Petrović, kao i vrh HKS-a u sastavu Danko Radić, Željko Drakšić i Josip Bilić. I brojna lica iz politike poput gradonačelnika Zadra Zvonimira Vrančića i njegovog zamjenika Darka Kasapa te gradonačelnika Zagreba Milana Bandića su prisustvovala ovoj svečanosti. Svojom pjesmom tijekom poluvremena zadarski pečat ovome događaju dali su Zoran Jelenković i Mladen Grdović.
Nakon kratke stanke u kojoj su podignuti dresovi na krov dvorane, nastavljena je utakmica koja je košarkaškim sladokuscima približila košarku koja se igrala prije nekoliko desetljeća. Međutim, trošiti previše riječi na događanja na parketu bilo bi besmisleno, jer je igra, a samim tim i rezultat, u ovome susretu bila u drugom, ako ne i trećem planu. Doduše, treba naglasiti kako su igrači obje momčadi lijepim i maštovitim potezima često tjerali gledatelje na pljesak. Svoj obol su dali i vjerni navijači koji su skandiranjem i pljeskom pomagali svojim miljenicima. Na kraju, kako bi košarkaška fešta bila potpuna i kako bi Zadar konačno pobijedio Real, pobrinuli su se Stipe Šarlija, Arijan Komazec i Denis Mujagić koji su na kraju slomili goste i tako stavili točku na “i” ovoj svečanosti koja je ispisala novu stranicu bogate zadarske košarkaške povijesti.


 GIERGIA: FEŠTA I GRADA I KLUBA


Svečanost umirovljenja dresova s brojevima 10 i 11 u čast Kreše Ćosića i Giuseppea Giergie, Pino je doživio vrlo emotivno. Darivali su ga stari sportski rivali iz Madrida, kao i predsjednik KK Zadar Dino Perović. Ubrzo nakon otkrivanja dresova Giergia nije mogao sakriti uzbuđenje.
– Jako mi je drago što je napravljena ovako velika ceremonija. No, ovo nije samo moja fešta, već fešta KK Zadar i grada Zadra. Mi slavimo 80. obljetnicu igranja košarke u Zadru. Ovo je bio dan svih onih koji su se u Zadru bavili košarkom. Drago mi je što je došlo mnogo gledatelja. Ovo je bila pravovjerna, prava publika, koja razumije košarku i voli svoj grad – kazao je Giergia, te potom izrazio nadu da će se Zadar vratiti u vrh.
– Nadam se da ćemo se u budućnosti vratiti zvjezdanim stazama, kada smo bili u vrhu jugoslavenske i svjetske košarke.
Jeste li zadovoljni onime što ste vidjeli na parketu od momčadi Zadra i Reala, iako je utakmica bila u drugom planu?
– Bilo je u redu, naravno, s obzirom na godine svih igrača. Uz to, trenirali su samo desetak dana. Da su oni konstantno u treningu, sigurno bi bili življi, žustriji i snažniji. Stoga bi, naravno, mogli puno više pokazati – riječi su Giuseppea Giergije.