Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kuda idu divlje svinje?

25.10.2011. 22:00


KAKO VIJEST NA TELEVIZIJI MOŽE BITI KRIVO PRIKAZANA
Stvar je uistinu nevjerojatna. U najavi vijesti Nove tv više je puta naglašeno kako je bivši predsjednik Mesić na sudu i pri tome su prikazivali dotičnog kako stoji u sudnici i odgovara na pitanja, a tako je izgledalo i u samom prilogu. Sve je navodilo na to da je jadni Stipe, poput mnogih političara u zadnje vrijeme, završio na sudu uhvaćen s rukama duboko u vreći. Bilo mi je malo čudno jer, koliko mi je poznato, dotični nije sudjelovao u pretvorbi, nema jahte, kuće, vile i ostalo, a nije mi nekako ni tip za tako nešto. On, dakle, stoji i odgovara na pitanja nekom tipu koji ga je optužio da je imao veze s albanskom mafijom. I sve navodi da je to neki istražitelj i da je Stipe nadrljao.
Ali, ne, no, nou, njet…!!! Ono što se ne može shvatiti gledajući ovaj prilog, može se pročitati na teletekstu. Ne samo da Mesić nije optužen već on, u stvari, tuži toga drugoga koji ga je optužio u javnosti. Nevjerojatno je kako se može steći pogrešan dojam gledajući ovakav prilog, a također se postavlja pitanje – kome je u interesu na ovakav način prezentirati vijest u javnost. Istina je, kako kaže naslov i najava, da je “bivši predsjednik na sudu”, ali ipak bi bilo korektno reći da je on tužitelj, a ne tuženik, da je pokrenuo privatnu parnicu i sve što uz to ide. Ja znam da vijest mora zvučati bombastično, ali ovo je ipak malo pretjerano i nekorektno prema bivšem predsjedniku.
TISUĆU ZA JEDNOGA – MIT O NADČOVJEKU
Cijeli smo prošli tjedan, u svim informativnim emisijama mogli slušati vijesti iz Palestine (ili Izraela) gdje je izvršena vrlo zanimljiva razmjena zarobljenika. Za jednog svog Izraelci su oslobodili tisuću Palestinaca. Moram priznati da me ta vijest zatekla i da nikako nisam mogao shvatiti o čemu se radi. Pa nije valjda da ovi na jednog svoga uspiju zarobiti tisuću protivnika. I koliko samo vrijedi taj jedan kada za njega daju tisuću zarobljenika? Kakav je to nadčovjek koji ima takav rejting? A kada sam vidio sliku, prenerazio sam se. Golobradi momak koji izgleda kao štreber iz američkih tinejdžerskih komedija, umjesto prekaljenog ratnika s redenicima preko runjavih prsiju. Što je najgore, nitko nam to u svim tim informativnim emisijama ne želi objasniti ovaj apsurd. A ja sam baš radoznao.
SNIMKA HVATANJA GADAFIJA
Snimka hvatanja Moamera Gadafija koju su nam se usudili pokazati na televiziji kao autentičnu, izgleda kao da je netko bacio uključen mobitel – kameru privezan za kobasicu, među čopor gladnih pasa i sada je oni natežu i bacaju, a i zvukovi koji se čuju iz gomile i podsjećaju na lajanje pasa, to jest više na ono kada slalomaš ide niz stazu, a gledatelji viču “av, av, av…!”. Ne može se vidjeti ništa suvislo, a meni na pamet pada još jedna usporedba. “Snimak” u stvari izgleda kao da je netko škarama izrezao komadiće 8-mm filma, dobro ih promiješao, zalijepio i na kraju pustio unatrag. Zapravo, izgleda i kao da je mentalni bolesnik, koji je uz to i na halucinogenim drogama, sanjao vrtlog kovitlajućih paleta boja ludih slikara. Ustvari… Izgleda kao sve, samo ne kao snimka koja bi se smjela puštati na državnoj televiziji. Toliko.
HRVATSKA VOLI ŠERIJATSKE ZAKONE
A kada smo kod Libije, zanimljivo je da je odmah nakon ubojstva Gadafija, na nekim portalima i tv-vijestima objavljeno kako Hrvatska “pozdravlja pobjedu revolucionara”, kako se “šalju čestitke prijelaznoj vladi”, pa čak i da “Hrvatska slavi poraz Gadafijevih snaga”. Iskreno, nisam primjetio da se itko u mojoj okolini nešto posebno uzbudio (osim kada je u pitanju divljačka egzekucija) zbog toga, a ponajmanje da je netko “slavio”. Neš’ ti što bi mi trebali slaviti zbog revolucije u Libiji, k tome još potaknute od strane Amerike. Kao da će nama pripasti arapska nafta. Puno je zanimljivija vijest da je samo nekoliko dana nakon pobjede prijelazna vlada izjavila da ukida mogućnost rastave braka, da ozakonjuje poligamiju (ali umjereno. “Samo” četiri žene po muškarcu), i da će se cijelo zakonodavstvo temeljiti na šerijatskom pravu jer je, kako kaže predsjednik prijelaznog vijeća Mustafa Abdel Džalil – “svaki zakon koji bi kršio šerijatski – ništavan”. Eto Hrvatska pozdravlja ovakvo državno uređenje koje je stvoreno uz pomoć NATO-a, kojega smo, koliko mi je poznato, i mi dio. Baš lijepo. Jesmo li se za to borili?
DIVLJE SVINJE NA AERODROMSKOJ PISTI
Prava se drama ovih dana odvijala u našoj neposrednoj blizini, na pisti za slijetanje aviona zadarskog aerodroma. Tamo su se pojavile divlje svinje koje šeću po pisti i smetaju avionima. Svinje su bezobrazne i ne žele se maknuti i to već postaje problem. A problem treba riješiti pa su pozvali, da prostite, lovce. Lovci vjerojatno jedva čekaju da okrvave ruke, ali i oni nešto filozofiraju i problem samo raste i raste. S druge strane, ne razumijem – ako se može mrežastom ogradom ograditi cijela Kalmetina, a da i ne spominjemo Dalmatinu, nije mi jasno zašto se ne može ograditi jedna aerodromska pista. Ili će možda za ovaj slučaj trebati izdvojiti 5-6 milijuna kuna? Uostalom, već je loše počelo. Prikazivati lovce na televiziji, u dnevniku za vrijeme večere. C, c, c…
[email protected]