Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Lučić posvjedočio kako su na pomoć čekali pet do šest sati

25.10.2011. 22:00
Lučić posvjedočio kako su na  pomoć čekali pet do šest sati


Lučić je posvjedočio kako su na pomoć čekali pet do šest sati. Na kraju je rekao i svoje mišljenje o uzroku požara rekavši kako smatra da su nastradali od NATO bombe. General Stojković je pojasnio kako je zadaća vojnika u protupožarnoj sezoni da pružaju pomoć i potporu vatrogascima


General Josip  Stojković (55), danas na funkciji načelnika Uprave za logistiku Hrvatske vojske,  svjedočio je jučer na Županijskom sudu u Zadru u nastavku suđenja protiv  Dražena Slavice, bivšeg  šibenskog vatrogasnog zapovjednika i jedinog optuženog za stradavanje 12  vatrogasaca, 30. kolovoza  2007. godine na otoku Kornatu.
Stojković je detaljno objašnjavao ustroj i liniju zapovijedanja Hrvatske vojske  naglašavajući kako je zadaća  vojske pružanje pomoći i  potpore vatrogascima tijekom protupožarne sezone.
Imao je “papire” kojima se  služio kako bi se prisjetio  točne kronologije zbivanja  na dan tragedije na otoku  Kornatu na što je Slavičin  odvjetnik prigovorio kako to  nije svjedočenje temeljem  njegovih neposrednih saznanja, već kompilacija izvještaja više institucija.
– Kobnog dana ja sam bio  na Hvaru jer je tamo bjesnio  veliki požar. Tamo je bilo 59  “mojih ljudi”, pa sam tog dana vršio nadzor nad smjenom svježih vojnih snaga,  koji su pomagali vatrogascima u gašenju. Ne znam tko  je zapovijedao požarom na  Hvaru. Imao sam tri helikoptera na raspolaganju, a  četvrti je bio na “remontu”.  Na pitanje oca stradalog maloljetnog vatrogasca Marka  Stančića zašto je jedan od  dva kanadera, kojeg je Hrvatska tada imala na raspolaganju usred požarne sezone poslan u Grčku, general  Stojković je odgovorio kako  to nije u njegovoj domeni.
 Lučić opisivao zrak i zemlju  nakon požara
– Mi smo dobili odluku,  odnosno zapovijed Vrhovnog zapovjednika i mi smo tu  da je izvršimo. Mi ne postavljamo pitanja – odgovorio je.
Prije njega svoje je opet  dugotrajno i detaljno svjedočenje nastavio jedini  preživjeli vatrogasac s Kornata, Frane Lučić.
– Kada sam bježao od vatre, zrak je bio zadimljen, ali  nije me gušilo. No, kasnije  kada je sve to prošlo, zrak je  bio čist kao da je puhala bura. A, okolina je bila kao kada  se zimi vrati sat unatrag. Nakon što je požar prošao, kao  da je dan bio svjetliji. Toga  dana na Kornatu nisam vidio  kanader. Po slijetanju helikoptera u Zemunik, hitna je  po mene došla nakon pet minuta i onda sam dobio infuziju – nastavio je prepričavati svoja potresna  sjećanja mladi Frane Lučić.
Pojasnio je kako je on danas 95-postotni invalid. Opisao je kako su mu amputirani  svi prsti na obje šake, kako su  mu ruke izgorene do ramena,  noge do stražnjice te kako su  mu jedino donekle ostala  sačuvana stopala.
Naglasio je kako ga glavni  vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin i njegov zapovjednik Dražen Slavica ni do  danas nisu pitali za zdravlje  niti su mu se javili, što je  kasnije Slavica prigovorio rekavši kako se on stalno raspitivao za njegovo zdravlje,  ali ga nije posjetio u splitskoj  bolnici jer su mu tako savjetovali liječnici, a i njegovi  odvjetnici.
– Toga dana oko 17 sati nas  stradale nadletio je jedan helikopter i dok je letio iznad  nas, kao da je dao gas. Kada  sam ga vidio ne sjećam se  jesam li vikao ili mahao. Kada me pitate koliko je vremena prošlo od kada sam  ugledao taj helikopter, pa do  dolaska pomoći rekao bih pet  do šest dana. Sve mi se činilo  kao vječnost. Ali, prema mojoj procjeni pet do šest sati.  Mislim da se tragedija dogodila oko 15 sati, a do dolaska spasilaca oko 19 sati  prošla su puna četiri sata. U  zadarsku sam bolnicu stigao  oko 21 sat. Dakle, od trenutka dojave o požaru na  Kornatu u 11.59 sati, do dolaska helikoptera na Kornat  prošlo je oko šest sati i 15  minuta. Međutim, ja  računam da smo na požarište  poletjeli oko 13 sati – pojašnjavao je Lučić.
Nastradali od NATO bombe?!
Na pitanje Slavičina odvjetnika Čede Prodanovića  kakav je ugovor imao s  DVD-om Tisno, Lučić je odgovorio kako je to bilo preko  student – servisa. Naglasio je  kako je 2003. godine završio  obuku za vatrogasce. Rekao  je da nikad prije tragedije  nije išao na intervenciju helikopterom i da nikad prije  nije bio na gašenju požara na  Kornatu.
Predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić na kraju je  upitao Franu Lučića ima li on  možda još nešto za reći, a što  ga nitko nije pitao, a mladić  je osjetio potrebu da kaže  svoje mišljenje o uzroku  požara.
– Želim reći svoje mišljenje  i zaključak. Mislim da smo  mi nastradali od NATO-bombe CD 87, a to govorim jer sam imao niz razgovora i konzultacija s umirovljenim časnikom HV-a iz  Splita, Miljenkom Pušićem –  zaključio je Lučić. Suđenje  se nastavlja i danas saslušanjem novih svjedoka.


“Stoko jedna…” viknula je Slavici majka poginulog maloljetnika




Nakon što je Frane Lučić posvjedočio kako se optuženi Slavica nije raspitivao za njegovo zdravlje u  vrijeme hospitalizacije u splitskoj bolnici, pojašnjavajući kako ga je vidio samo te noći kada su bili  dovezeni u zadarsku bolnicu, Slavica je na to prigovorio i usput se obratio Frani Lučiću.
– Još jednom izražavam duboko žaljenje zbog njegovog stradavanja i stradavanja njegovih kolega. Na  to je u sudnici došlo do incidenta jer je majka poginulog maloljetnog Karla Ševerdije “zagrmila” prema  Slavici: “Kako imaš snage, stoko jedna! Ne mogu  više, puknut ću!” te je izjurila iz sudnice. Tek na  kasniju intervenciju Slavičina odvjetnika Čede Prodanovića to je ušlo u zapisnik.


“Blesava pitanja”


Tijekom ispitivanja Frane Lučića, branitelj Čedo Prodanović upitao ga je, s obzirom da je više puta  istupao u medijima i krivio Slavicu za tragediju na  Kornatu, da i sada kaže zašto i na temelju kojih  činjenica i saznanja misli da je Slavica kriv. No,  predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić to pitanje  nije dopustio upravo zbog toga što bi to bilo njegovo  osobno mišljenje. Nakon toga “ulje na vatru” dodao  je otac poginulog Ivana Marinovića koji u ime obitelji  postavlja pitanja na raspravama na što ima zakonsko  pravo, rekavši kako, kada se već postavljaju blesava  pitanja aludirajući na Prodanovićevo, ima i on takvo  pitanje. Pitao je naime, Franu Lučića smatra li on  odgovornim i krivim za ovu tragediju pokojnog Dina  Klarića, koji je zapovijedao požarom na Kornatu. Ni  njemu sudac Babić nije dozvolio takvo pitanje, odnosno odgovor, zamolivši sve prisutne u sudnici da  se suzdrže i da poštuju pravila ponašanja na sudu te  da ne dozvole da “emocijama da vode suđenje”.