Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

(Ne)pozivanje MMF-a neće biti ekonomska odluka

25.10.2011. 22:00
(Ne)pozivanje MMF-a neće biti ekonomska odluka


Uvijek je lakše u psihološkom smislu imati MMF za alibi u slučaju rezanja plaća i smanjivanja prava. Tako da se može reći: ‘Ne bismo mi, ali to MMF uvjetuje’, govori Denis Ikić, tajnik HGK – Županijske komore Zadar


Izjava Slavka  Linića da će SDP, ako pobijedi na izborima, u pomoć  pozvati MMF, podigla je buru u javnosti. Dok u SDP-u  smatraju da MMF nije nikakav bauk, a u HDZ-u se  vjerojatno vesele da je Linićeva izjava u ovo predizborno vrijeme loš potez  za SDP, u gospodarskim  krugovima se (ne)pozivanje  MMF-a smatra političkom  odlukom.
Kako kaže Denis Ikić, tajnik HGK – Županijske komore Zadar, to je prvorazredno makroekonomsko  pitanje, a odluka će biti –  politička.
Možemo li sami?
– Pozvati MMF ili ne, to  je pitanje svjetske i europske ekonomije pa tako i  hrvatske. Da bih znao je li  pametno tražiti pomoć od  MMF-a, trebao bih znati  proračunske projekcije i  obveze, koliko će biti novih  umirovljenika, s obzirom  na to da je servisiranje  mirovina najveće sidro  državnog proračuna, zatim  koje su kreditne obveze,  koliko će doći duga u ovoj  godini, koliko u sljedećoj…  To je vrlo bitno za takvu  odluku, a Vlada koja o  tome odlučuje bi trebala  znati što napraviti da se  dođe u prihvatljive granice  iznosa deficita i visine  BDP-a, kaže Ikić.
Hrvatska je imala iskustva i s MMF-om i bez  njega.
– Uvijek je lakše u psihološkom smislu imati MMF  za alibi u slučaju rezanja  plaća i smanjivanja prava.  Tako da se može reći: ‘Ne  bismo mi, ali to MMF uvjetuje’, govori Ikić.
Ingrid Antičević Marinović (SDP) kaže da SDP nije  konačno odlučio pozvati  MMF, ali da se o tome treba  otvoreno razgovarati.
– Još sam prije godinu i  pol govorila da MMF nije  nikakav bauk, da treba vidjeti kakava je situacija, kakve mogućnosti, što  možemo napraviti sami…  Treba otvoriti takve teme.  Građani su sposobni čuti  istinu – da bi s MMF-om u  početku možda bilo teže,  ali nakon godinu dana ili  već nekoliko mjeseci da će  sami osjetiti da je situacija  bolja, ističe Antičević Marinović.
SDP je MMF doveo i  2000. za vrijeme Račanove  vlasti, a premijerka Jadranka Kosor ovih dana podsjeća da su to onda osjetili i  branitelji i djelatnici u javnom sektoru, a da su porodiljne naknade bile niže.  Antičević Marinović kaže  da se sve može kad ste  ustrajni u politici koju vodite.
Slatki bomboni
– MMF je davno rekao da  izdvajanja Hrvatske za socijalne naknade nisu prevelika, već nepravedno raspodijeljena. Kad smo bili na  vlasti, MMF je rekao da ne  možemo graditi autocestu.  Mi smo rekli da možemo,  govori Antičević Marinović.
Na pitanje je li zazivanje  MMF-a, koji se u narodu  smatra baukom, pametan  potez za SDP u predizbornoj kampanji, Antičević Marinović odgovara da otvorena komunikacija s biračima sigurno ne može štetiti.
– Bolji je otvoren razgovor  nego dijeljenje slatkih bombona od kojih se narodu već  povraća.
Zvonimir Vrančić (HDZ)  kaže da je Vlada i dosad  pokazala, a i ubuduće će, da  imamo znanja i pameti sami  se nositi sa situacijom.
– Samo moramo biti pametni i jedinstveni i  možemo sami odrediti najbolje mjere. Ukratko, mislim  da MMF Hrvatskoj nije potreban. Svakako mislim da  ovaj prijedlog nije dobar za  Hrvatsku, a za SDP je to  samo jedan u nizu loših  prijedloga koji bi bili štetni  za državu. Još jedan takav,  kojeg se kao gradonačelnik  Zadra grozim, je buduća  regionalna podjela Hrvatske  u pet regija, ističe Vrančić.