Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ponekad reflektori gore cijelu noć

Autor: Siniša Klarica

25.10.2012. 22:00
Ponekad reflektori gore cijelu noć

Foto: Vedran SITNICA



Dunatov poziva građane da svaki vandalizam, ali i nepotrebno trošenje rasvjete prijave u Grad Zadar kako bi se u najbržem mogućem vremenu moglo intervenirati. Inače, na 14 gradskih igrališta instalirano je ukupno 80 kW rasvjete. Mjesečna potrošnja svih tih lokacija iznosi 4.189 kn pod uvjetom da reflektori „gore” dva sta


Od kako je Grad Zadar u gotovo svakom mjesnom odboru izgradio igralište za mali nogomet, vrlo često se pojavljuje isti problem. Većina igrališta ima reflektorsku rasvjetu koja nerijetko gori cijelu noć. Poseban problem je u onim mjesnim odborima, poput Smiljevca, gdje se igralište nalazi blizu stambenih zgrada, pa građani s pravom negoduju. Tim više što se u ovim kriznim vremenima, zbog toga plaćaju i poveći računi za javnu rasvjetu.
Predsednik MO Smiljevac Denis Karlović kaže da su vrlo dobro upoznati s time te se ispričavaju građanima zbog neugodnosti koje čine pojedinci. Naknadno doznajemo kako pojedinci, samovoljno i na vandalski način razbijaju rasvjetne ormariće, ponekad samo da bi još desetak minuta igrali mali nogomet. Na Smiljevcu je do sad reagirano pet puta, ali je očito da se vandalima ne može stati na kraj.
– Rasvjetne ormariće pokušavamo zaštiti tako da ih „obučemo” u kaveze, ali svejedno, vandali pronađu način kako raskinuti kavez i doći do ormarića. No to nije problem samo na Smiljevcu. Nedavno smo popravljali ormarić na Ploči. Svi reflektori pale se kad i javna rasvjeta, a svaki naš ormarić ima vremenski prekidač ili timer. Ljeti se reflektori gase u 23.00 sata, a zimi u 20.30 sati. Nažalost, ne možemo organizirati da neko od naših redara stalno dežura i gasi, pa za taj posao zadužujemo ili sportska društva ili neku osobu iz mjesnog odbora, rekao nam je pročelnik Upravnog odjela za sport i kulturu Radovan Dunatov.
Dunatov poziva građane da svaki vandalizam, ali i nepotrebno trošenje rasvjete prijave u Grad Zadar kako bi se u najbržem mogućem vremenu moglo intervenirati. Inače, na 14 gradskih igrališta instalirano je ukupno 80 kW rasvjete. Mjesečna potrošnja svih tih lokacija iznosi 4.189 kuna pod uvjetom da reflektori „gore” dva sta. Već pet sati rada reflektora na zadarskim malonogometnim igralištima, povisuje trošak na 10.457 kuna. Za ilustraciju, toliko mjesečno košta i rasvjeta jedne ili dviju zadarskih gradskih ulica. Ukupna trošak javne rasvjete u Gradu Zadru zimi se kreće oko 600.000, a ljeti oko 400.000 kn.