Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Rad s Matanićem je milina, a radnja serije se tek počela zahuktavati

25.10.2016. 22:00
Rad s Matanićem je milina, a radnja serije se tek počela zahuktavati


Druga epizoda dramske serije Novine je iza nas, a na društvenim mrežama ne stišavaju se komentari – ponajviše u novinarskim i “filmaškim” krugovima. Snimanje serije započelo je u siječnju, a snimala se u Rijeci, gdje se radnja odvija, i u staroj redakciji Večernjeg lista u Zagrebu.
Seriju koja ima dvanaest nastavaka za Hrvatsku su radioteleviziju realizirali produkcijska kuća Drugi plan i producenti Miodrag Sila i Nebojša Taraba. Režiju potpisuje Dalibor Matanić po scenariju novinara i urednika Ivice Đikića. U seriji nastupa osamdesetak glumaca, a glavne uloge tumače Branka Katić, Trpimir Jurkić, Goran Marković, Olga Pakalović, Dragan Despot, Zijad Gračić, Aleksandar Cvjetković, Edita Karađole, Zdenko Jelčić, Anja Matković i drugi. Među glumcima u seriji glumi i troje Zadrana. To su Alen Liverić, Tihana Lazović i Ivica Pucar.
Alen Liverić glumi šefa policije koji je od početka serije upleten u “mutne” radnje.
– Glumim krim policajca koji zataškava afere. Korumpirani lik. Ovo mi je već treći put da glumim tako nekog inspektora i mislim da neću više. Svaka uloga je drukčija, ali treba mi raznolikosti. Nedavno sam završio snimanje jednog hrvatskog SF filma i tu vidim svoju šansu za promjenu. U snimanju Novina sam uživao, s Matanićem je uvijek zanimljivo raditi, kaže Liverić.
– Mislim da će se mnogi prepoznati u u seriji, recimo likovi iz političkog života države koja je u raspadu, kao da je više niti nemamo. Treba pogledati samo malo unatrag, na novinske tekstove i afere koje brzo zaboravljamo, da bi nam sve bilo jasno.
Mladu zadarsku glumicu Tihanu Lazović zatekli smo u Zagrebu u koji se prije nekoliko dana vratila sa snimanja filma u Italiji. Tihana u seriji Novine igra ulogu Tene, mlade novinarke. Nakon velikog uspjeha filma Zvizdan kojeg je režirao Dalibor Matanić, ovo je njihova nova suradnja.
– U sklopu promocije Zvizdana bila sam s Dadom u Belgiji i netko ga je nazvao na mobitel. Kad je poklopio rekao mi je da će režirati jednu super seriju i da ću ja biti u njoj, kao da se to podrazumijeva. Ali čim sam čula da će on režirati i da je po tekstu Ivice Đikića, nisam se dvoumila, nego sam prihvatila ulogu.
U manjoj ulozi u novinama pojavljuje se još jedan Zadranin, Ivica Pucar, glumac na stalnom suradničkom angažmanu u Histrionima i odnedavno stalnom angažmanu u HNK Varaždin, kojeg smo dosad imali prilike gledati u brojnim domaćim serijama. Zatekli smo ga na snimanju serije Zlatni dvori.
– Meni su Novine najbolje iskustvo snimanja za televiziju dosad. Mislim da je serija odlična, a to kaže i kritika, čije su ocjene začudo nepodijeljene, a nisu čak ni solidne, nego sve redom odlične, kaže Pucar.
Njegova uloga u kojoj glumi Darija Antića je sporedna, ali pojavljuje se u svim epizodama serije.
– Glumim sina bivšeg udbaša koji se okrenuo novoj vlasti. Sin u ocu vidi najveći uzor, ali teško može izaći iz njegove sjene. S Matanićem je užitak raditi. Glumcu daje puno slobode i ti zajedno s njim sukreiraš ulogu. Neki redatelji imaju svoju viziju i od nje ne odstupaju, a Dado je potpuno drukčiji po tom pitanju, kaže Pucar koji ima riječi hvale i za svoje “zadarske” kolege.
– Oboje su sjajni glumci, Tihana je veliki talent, zapravo gotova glumica. Sjajna je! Žao mi je da nemamo zajedničkih scena, ali stvarno se nadam da će biti druge sezone serije i da će se naši likovi nekako naći u istim scenama.