Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Zadru jednospolne škole ne dolaze u obzir

25.10.2016. 22:00
U Zadru jednospolne škole ne dolaze u obzir


Mogu samo ponoviti ono što sam već i napisao na svom facebook profilu, a to je da sam proteklog vikenda bio u Zagrebu i sudjelovao na odličnoj Međunarodnoj konferenciji pod nazivom – Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti. Na konferenciji su, po mom mišljenju, sudjelovali odlični predavači, bilo je sjajnih radionica gdje smo imali prilike čuti puno novih spoznaja i steći nova poznanstva. Jedna od mnogih tema bila je i različiti modeli obrazovanja u svijetu, “homeschooling” ili obrazovanje kod kuće te odvojene škole za dječake i djevojčice. Svi sudionici konferencije, među kojima i ja, imali smo prilike postavljati pitanja, razgovarati i diskutirati. Dakle, udruga U ime obitelji, nije ništa predložila – naglasio je jučer Tomislav Paleka diplomirani vjeroučitelj koji predaje vjeronauk u zemuničkoj osnovnoj školi, doktorant na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Splitu i voditelj zadarske podružnice udruge – U ime obitelji.
Pojasnio je kako je njegov stav općenito, da bi roditelji trebali imati mogućnost izbora i da bi volio kada bi i Hrvatska u budućnosti u školstvu dostigla standard kakav, primjerice, imaju SAD ili susjedna nam Slovenija.
– Jednospolne škole kod nas već postoje i to u Zagrebu. Riječ je o privatnim osnovnim školama Ružičnjak za djevojčice, koja je počela s radom prošle nastavne godine, i Lotrščak za dječake, koja je pokrenuta ove godine, i pune su. Djeca tamo borave od 9 do 17 sati, imaju poludnevni boravak. Osim toga, koliko znam, primjerice, u Velikoj Britaniji od 50 najuspješnijih škola, 36 je jednospolnih – rekao je Paleka.
Kako stvari stoje, velika većina prosvjetnih radnika i ravnatelja zadarskih škola u “startu” je odbacila tu mogućnost i kao ideju.
– Odbacujem kao mogućnost bilo kakav oblik segregacije. Moj je stav da u vremenu u kojem živimo nema razdvajanja ni po čemu. Tako nešto bi samo moglo izazvati suprotan učinak jer djecu bi trebali od malih nogu učiti o poštivanju različitosti, a tu je i pitanje socjalizacije. Ja bih bio najsretniji na svijetu da u našoj školi ima puno više djevojaka, a one koje su tu, su sretne i zadovoljne. Trebaju biti zajedno – to je život – zaključio je ravnatelj srednje Strukovne škole Vice Vlatkovića Tihomir Tomčić.
Tu je ideju, kao mogućnost jednog od modela obrazovanja, odbacio i Rade Šimičević, ravnatelj poznate zadarske Gimnazije Vladimira Nazora naglašavajući kako, usporedba s drugim školskim sustavima u Europi i svijetu koje je spominjala Željka Markić vjerojatno stoji, ako je u pitanju školovanje u internatima i u zemljama koje počivaju na tradiciji. Istog je mišljenja i Ivan Čular, ravnatelj Osnovne škole Šime Budinića koji je rekao kako je to, po njegovu mišljenju – neprihvatljivo.