Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Učenici u redakciji Zadarskog lista

25.10.2016. 22:00
Učenici u redakciji Zadarskog lista


Učenici šestih razreda Osnovne škole Stjepana Radića iz Bibinja, njih pedesetak, jučer su se u prostorijama Zadarskog lista upoznali sa svakodnevnim nastajanjem jedinog zadarskog dnevnog lista.
Nakon što su posjetili Muzej antičkog stakla i Muzej iluzija, djeca su posjetila još jedan zaštitni znak Zadra – Zadarski list. Proces nastajanja novina i prostorije redakcije pokazao im je Velimir Brkić, prvo pero rubrike Županija u Zadarskom listu.
– Zadarski list izlazi već 22 godine, prvo kao tjednik, a od 1998. godine i kao dnevni list. Dosad smo tiskali preko šest tisuća brojeva. Svako jutro počinje s kolegijem koji vodi naš glavni urednik, Šenol Selimović, i dogovaramo se tko će što raditi. Pokrivamo događaje, vijesti i priče iz cijele županije. I u vašem Bibinju pratimo sve, od Dana Općine preko Bibinjskog lita do bibinjske zime, rekao je slikovito Vele i odveo ih u grafiku, gdje završava cijeli proces prije samog tiskanja.
Djeca iz 6.a su imala puno pitanja, samim time što su šest učenika iz tog razreda novinari njihovog školskog e-časopisa Dešpet.
– Kako postati novinar, ima li svaki novinar svoju rubriku, radi li se često u paru, koliko ima zaposlenih, koliko primjeraka dnevno izlazi, zašto se ne tiskate u Zadru – samo su neka od pitanja koja su postavljali učenici, koji su došli u pratnji razrednice Marije Mrkić i pedagoginje Silvane Stipić.
U drugoj grupi su bila djeca iz 6.b, koja su došla s razrednicom Ninom Lonić i asistenticom u nastavi, Marinom Sikirić.
Oni nisu bili tako zainteresirani da postanu novinari, iako su svi priznali da povremeno pročitaju Zadarski list, ali zato ih se dosta javilo koji bi željeli postati nogometaši.
Otišli su zadovoljni s viđenim uz dogovor o suradnji, zasad barem za naš prilog za osnovne i srednje škole – Mali odmor.