Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dva kola za Zadrovo ozdravljenje

Autor: Drago Bajković

25.11.2008. 23:00
Dva kola za Zadrovo ozdravljenje

Foto: Vedran SITNICA



U sljedećem kolu Zadrani će uz uvjet da pobijede Inter osluškivati što se događa i na drugim terenima. Dvoboj koji ga posebno zanima je onaj iz Vinkovaca gdje će Cibalia ugostiti Croatiju iz Sesveta
Nažalost za Zadrane ni 16. kolo Prve HNL neće ostati upamćeno po dobrome. Zadar je na Maksimiru kod lidera prvenstva Dinama doživio i 10. prvenstveni poraz što znači da je i dalje na začelju prvenstvene ljestvice. Prije utakmice u metropoli Zadrani nisu najavljivali pohod na pobjedu, što bi uostalom i bilo nelogično kada se gostuje kod najuspješnije hrvatske momčadi, ali su itekako priželjkivali veliko iznenađenje u “modrom” dvorištu. Mogli bi kazati da su to i imali sve do 70. minute kada je Hrgović glavom načeo mrežu Zadrova vratara Vukovića. Zgoditak Šokote u 90. minuti samo je bio točka na “i” ovoga dvoboja u kojem Zadrani itekako imaju žaliti za čime. U tri-četiri navrata momčad sa Stanova nalazila se u odličnim prigodama pred vratima Butine, ali Zadrovi igrači nisu uspjeli pronaći put do mreže. Da su kojim slučajem uspjeli u tome, teško se oteti dojmu da bi se na Maksimiru dogodilo najveće iznenađenje ovog dijela prvenstva. Kada na jednoj strani ne iskoristiš šanse za pogodak, a na drugoj nakon 70 minuta odlične predstave, u kojoj su Zadrani odlično parirali modrom stroju, napraviš nekoliko pogrešaka u nizu, osim poraza teško je očekivati neki drugi, povoljniji ishod.
Inter, pa Croatia
Vremena za žaljenje nema previše. Zadar u sljedeća dva kola očekuju teška iskušenja koja će uvelike odrediti sudbinu prvoligaša sa Stanova. Sljedećeg vikenda na Stanove stiže Inter, Zadrov konkurent u očuvanju prvoligaškog statusa. Sve osim pobjede bilo bi pogubno u tom dvoboju, svjesni su toga na Stanovima. Zaprešićki žuti su nakon dvije uzastopne gostujuće pobjede u prošlom kolu doživjeli prizemljenje na svom terenu protiv vinkovačke Cibalije, poraženi su u smiraju utakmice zgoditkom Husića. Time se Inter ponovno našao u krugu momčadi koja će se najvjerojatnije do kraja prvenstva boriti za goli prvoligaški život. Mršićeva Cibalia je ovom pobjedom skočila na 9. mjesto s 18 bodova, dok je Inter jednu stepenicu niže na 10. mjestu sa 17 bodova. U drugom ogledu, koji je itekako zanimao Zadrane, Rijeka je u sudačkoj nadoknadi s dva zgoditka Cerića uspjela preokrenuti rezultat i pobijediti Croatiju iz Sesveta. To svakako odgovara momčadi sa Stanova jer Sesvećani su najbliži na ljestvici sa 16 bodova, četiri više od Zadra. Realno je očekivati da će se Zadar u nadolazećim kolima upravo s te tri momčadi boriti za očuvanje prvoligaškog statusa. Najprije s Interom u sljedećem kolu, a nakon toga u posljednjem kolu sa Sesvećanima u gostima. Nije nevažno da će se i nakon zimske stanke Zadar ogledati i s trećim konkurentom, Cibalijom, na svom terenu u Stanovima. Tri kola koja život znače.
Osluškivanje Vinkovaca
U ostalim susretima 16. kola Hajduk je na vrućem terenu u Koprivnici uspio osvojiti trobod i zadržati priključak s Dinamom. Očito Ante Miše radi odličan posao u splitskom taboru i nije potrebno dovoditi nikakvog Avrama Granta da se “bili” domognu titule. Osijek je u svom Gradskom vrtu doživio poraz od Zagreba, a Šibenik ne posustaje, na Šubićevcu je s dva pogotka u mreži ispratio Varteks. U sljedećem kolu Zadrani će uz uvjet da pobijede Inter osluškivati što se događa i na drugim terenima. Dvoboj koji ih posebno zanima je onaj iz Vinkovaca gdje će Cibalia ugostiti Croatiju iz Sesveta. Dva rezultata bila bi povoljna u toj utakmici, ponajprije poraz Sesvećana, a ne bi bilo loše ni kada bi taj dvoboj završio bez pobjednika. Jedini ishod koji Zadru ne odgovara je pobjeda Croatije. U ostalim susretima Slaven Belupo dočekuje Rijeku, Hajduk Osijek, Varteks Dinamo, a Zagreb u Kranjčevićevoj dočekuje Šibenik. Za navijače iz Donatova grada sve misli i želje bit će usmjerene put Stanova. Nadajmo se da će Datkovićeva momčad izvući i posljednje atome snage i uhvatiti tri zlatna boda protiv kanarinaca iz Zaprešića.
 


 NITKO S DVA ŽUTA KARTONA


Vrlo važan podatak za Zadrane je da prije ogleda s Interom nemaju niti jednoga igrača s dva žuta kartona, što znači da će u kadru i za utakmicu s Croatijom (S) biti svi osim ozlijeđenih Bilavera i Batura (pod uvjetom da nitko ne dobije crveni karton ili se ne daj Bože ozlijedi. Interesantan je podatak da Zadrani i dalje na ljestvici gledanosti klubova zauzimaju visoko treće mjesto iza Hajduka i Dinama. Do sada je utakmice Zadra, što na domaćem terenu, što na gostovanjima, po službenim podacima pogledalo 41.800 gledatelja. Neke druge rubrike za Zadar nisu tako povoljne, a posebno ona koja se tiče postignutih golova. Momčad sa Stanova je u dosadašnjih 16 kola postigla uvjerljivo najmanje zgoditaka, tek 11, a najbliža je Cibalia s 14. Što se tiče primljenih zgoditaka tu Zadar ipak nije posljednji, više puta su loptu iz svoje mreže vadili igrači Croatije, Intera, Cibalije, a jednako Varteksa. Nadajmo se da će u nastavku prvenstva, posebno u rubrici “postignuti zgodici”, Zadar biti puno uspješniji.