Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Seosko imanje za duhovno ozdravljenje

25.11.2010. 23:00
Seosko imanje za duhovno ozdravljenje


Na imanju ograđenom suhozidom su u nekoliko kućica smještene radionice, spavaonica, blagovaonica i kuhinja, kućice za životinje, a nedavno su članovi zajednice počeli graditi i kućicu s pekarom, s obzirom da kruh peku sami. Zapravo, velik dio imanja su sami izgradili, brinu za kokoši, svinje, paunove, rade med i propolis, izrađuju namještaj, stolariju, figurice od gipsa… svi rade sve
U povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti članovi Udruge za suzbijanje zlouporabe droga i pomoć roditeljima ovisnika Nada danas su posjetili štićenike terapijske zajednice Mondo Nuovo, Centar sv. Ante Padovanski u Nuniću.
– Donijeli smo im mesa, donaciju farme krava Vigens i mesnice Paleka te osnovne kućne potrepštine. Drago mi je da se u borbu protiv ovisnosti i brisanje predrasude sve više uključuju državne institucije i gospodarski objekti.
Samoodrživa zajednica
Direktorica farme krava Vigens, Elvira Sterle može svima poslužiti kao primjer s obzirom da zapošljava liječene ovisnike i pomaže kako god može. Svatko zaslužuje drugu priliku, rekla je Ivanka Ledenko, predsjednica Udruge Nada. U Nunić je došao i Mario Pešut, pročelnik Upravnog odijela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra, koji je također član Udruge.
– Sve institucije i udruge vezane za problem ovisnosti trebale bi još bolje surađivati. Trebalo bi i dobro protresti pitanje metadonske terapije u državi. Medicinska struka bi se trebala s tim obračunati i promijeniti način izdavanja metadona, kazao je Pešut.
Po imanju zajednice, u kojoj je trenutno 13 članova, provela nas je Ivana Buterin, voditeljica zajednice. Na imanju ograđenom suhozidom su u nekoliko kućica smještene radionice, spavaonica, blagavaonica i kuhinja, kućice za životinje, a nedavno su članovi zajednice počeli graditi i kućicu s pekarom, s obzirom da kruh peku sami.
Zapravo, velik dio imanja su sami izgradili, brinu za kokoši, svinje, paunove, rade med i propolis, izrađuju namještaj, stolariju, figurice od gipsa… svi rade sve. U radu je spas, rad oslobađa, ali i čini zajednicu Mondo nuovo samoodrživom.
– Jedna smo od talijanskih zajednica koje se sve same financiraju. Poneke projekte uspijemo aplicirati na programe ministarstava, Grada, Županije. Kad putujemo po Hrvatskoj i iznosimo svjedočanstva, ponesemo figure koje izrađujemo pa ih prodajemo ili dajemo za dobrovoljni prilog. Uz naše obveze, znamo pomagati i drugima u branju maraški, maslina…, priča Ivana Buterin.
Osim brojnih korisnih poslova, članovi zajednice nauče i jako dobro govoriti talijanski jezik.
U blizini imaju i malonogometni teren i crkvu. Iako se većina terapijskih zajednica temelje na vjeri koja je neophodna na putu duhovnog ozdravljenja, u zajednici Mondo nuovo, vjera je jedna od baza, a glavna baza je, priča voditelj kuće Jure Gluić, čovjek.
Metadoni stvaraju zombije
– Naš osnivač kaže da treba prvo sve iz sebe izbaciti da bi mogao krenuti od nule, iz početka. Najvažnije je duhovno ozdravljenje. Ovdje puno razgovaramo, o dubokim osjećajima, o korijenima problema, o djetinjstvu, obitelji, strahovima, situacijama i osjećajima koji su doveli osobu do ovisnosti, priča Jure koji je i sam prošao pakao ovisnosti.
Kako priča, dvadeset godina je bio ovisnik.
– S drogom se počne iz različitih razloga i u različitim situacijama, ali najčešće je to zbog osjećaja manje vrijednosti. Netko nema prijatelja, netko se ne usudi prići djevojci, netko je izoliran, neprihvaćen i slično i kad dođe u dodir s drogom, ranjiv je i krhak. Droga mu lažno popunjava te praznine, osjeća se bolje, problemi nestanu, a kad nema droge, svi ti problemi se vrate i to umnoženi, kaže Jure.
I on podržava Udrugu Nada u svojoj namjeri da se uredi izdavanje metadonske terapije.
– Ja sam bio ovisnik dvadeset godina. Pokušavao sam se skinuti na razne načine, terapije, doktori, psiholozi… sve je bilo neuspješno dok nisam došao u zajednicu. Tu sam vec 5,6 godina, dvije godine sam voditelj. Tko god dođe na liječenja samo na heroinu, puno lakše se skida nego oni koji dođu na metadonima. Još im se to dijeli šakom i kapom pa budu kao zombiji. Osim toga, ne znam još nikoga tko se izliječio samo metadonima, ističe Jure.
Da bi bio uspješan, program u zajednici bi trebao trajati minimalno tri godine, ali, kako priča Jure, neki misle da su nakon par mjeseci izliječeni i onda odu, a problem se vrati.
– Četvrta godina je predviđena za reintegraciju u društvo. Onda član malo bude u zajednici, malo kući. U međuvremenu traži posao, mi mu pomažemo. Postoje programi Zavoda za zapošljavanje, sve više se o ovom problemu priča, ali još uvijek smo dosta zatvoreno društvo, a ovisnik se sam ne zna suočiti sa svojim problemom. Potrebna mu je podrška okoline i društva u cjelini, govori Jure.
Kako kaže, uvijek postoji rizik da se osoba opet počne drogirati.
– Ali ako kvalitetno provodi liječenje i poreda sustav vrijednosti i prioriteta u životu, čovjek je svjestan što bi sve izgubio da opet počne uzimati drogu. Naravno da to uvijek stoji u nekom dijelu mozga, ali ovdje se nauči životnoj odgovornosti i s njom se onda lakše ide u budućnost, zaključuje Jure.