Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vukići: Sotlar nas ne može deložirati jer više nije vlasnik kuće

Autor: Suzana Bandić

25.11.2012. 23:00
Vukići: Sotlar nas ne može deložirati jer više nije vlasnik kuće

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Zadarskoj obitelji Vukić u srijedu istječe rok koji im je vlasnik Boškarija gradnje Blaž Sotlar dao za iseljenje iz njihova dvjesto godina stara doma, a koji su zbog poreznog duga prije četiri godine izgubili na dražbi Općinskog suda u Zadru.
Prijatelji ove zadarske obitelji uz podršku nekoliko građanskih udruga u međuvremenu su pokrenuli niz humanitarnih akcija kako bi Vukići od Sotlara otkupili kuću za iznos od 90 tisuća eura, koliko on od njih traži. U međuvremenu, svoje usluge obitelji kojoj prijeti deložacija na ulicu “pro bono” ponudio je zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak koji je uvidom u sudsku dokumentaciju došao do novih saznanja. Ispostavilo se, naime, kako Sotlar više uopće nije vlasnik te nekretnine.
– Blaž Sotlar i njegova firma u veljači ove godine sklopili su kupoprodajni ugovor sa slovenskom državljankom Urškom Kos kojoj su za iznos od 300 tisuća kuna, odnosno oko 40 tisuća eura, prodali našu kuću iz koje smo izbačeni 8. studenoga. Ta se žena za koju smo mi prvi put čuli prije tri dana, na kuću uknjižila 26. ožujka ove godine – rekla je Tina Vukić Karađole, kći Mira i Višnje Vukić  na konferenciji za novinare koju su upravo radi novih saznanja sazvali u Arbanasima.
Vukić Karađole istaknula je kako su njezini roditelji i brat nakon deložacije vraćeni u kuću pod uvjetom da se isele u roku od 20 dana, jer Sotlar nije osigurao prijevoz i prostor za njihove stvari. Također, kazala je i kako im je Sotlar ponudio da otkupe kuću za 90 tisuća eura, iako u trenutku kad je s njima započeo pregovore o otkupu on nije više bio vlasnik.
– Mi smo prevareni. Ja sam se i u subotu čula sa Sotlarom. Pokušala sam spustiti cijenu na 70 tisuća eura, ali je on ustrajao na tome da će je prodati za 90 tisuća ako ne nama, onda nekome drugome. Ne samo da je nas prevario, nego je oštetio i državni proračun, jer su dvaput na deložaciji angažirane jake policijske snage. Pitam se tko nakon ovoga više uopće može imati povjerenja u naše institucije – izjavila je ogorčena Tina Vukić-Karađole.
Obitelj Vukić i dalje osporava i cijeli ovršni postupak te dražbu na kojoj je Sotlar kupio kuću za 40 tisuća eura smatrajući sve protuzakonitim. Zbog svega toga traže preispitivanje svih odluka i vraćanje postupka na početak. Vukići se pozivaju i na Opći porezni zakon, koji propisuje da se ne može ići u prisilnu naplatu prodajom jedinog doma.
Na prozivke obitelji Vukić danas su se očitovali iz Općinskog suda u Zadru. Željko Rogić, predsjednik suda, kaže kako ovaj sud nije napravio baš nikakvu pogrešku glede postupaka koje je provodio, a Katarina Zdunić, viša sudska savjetnica i glasnogovornica Općinskog suda pojasnila je kako je ovršna sutkinja Dubravka Novaković provela dva ovršna ročišta te da su oba ponovljena jer nisu bili ostvareni uvjeti za njihovo održavanje. Samim time demantirala je špekulacije kako je kuća Vukićevih prodana na trećem ročištu iako ih Zakon propisuje tek dva i potom obustavu.
– Sud postupa po ovršnoj ispravi i nije dužan tijekom postupanja provjeravati zemljišno-knjižno stanje – kaže Rogić, a Zdunić dodaje kako je deložacija provedena 8. studenog, kako je nekretnina predana u posjed novom vlasniku i kako je za sud ta priča završena i odrađena u skladu sa Zakonom. No, Vukići poručuju da u srijedu neće iz svog doma, a sa stavom Općinskog suda ne slaže se ni njihov odvjetnik Zvonimir Hodak koji ih je posavjetovao da ostanu u kući do daljnjega.
– Takav stav neka si zataknu za nešto! Općinski sud bio je dužan provjeriti tko je vlasnik nekretnine jer se moglo, primjerice, dogoditi da se nova vlasnica protivi deložaciji ove obitelji. Po službenoj dužnosti su to morali učiniti, a ispostavilo se da nisu niti znali da se vlasnik u međuvremenu promijenio. Što se, pak, nove vlasnice tiče, ona mora ustati vlasničkom tužbom za iseljenje i podnijeti novi zahtjev za deložaciju – kaže Hodak najavljujući kako će čim njegov ured prouči spis do detalja pokrenuti sve postupke za koje se otvori zakonska mogućnost. Među inima, kaže kako razmatraju mogućnost pokretanja kaznene prijave protiv Blaža Sotlara zbog prijevare u pokušaju.