Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadar u znaku golubova, gimnastike, lego-kocka i zdravlja

Autor: Irena Jurjević

25.11.2012. 23:00
Zadar u znaku golubova, gimnastike, lego-kocka i zdravlja

Foto: Vedran SITNICA



Tradicionalno na Dan grada Zadra krvni tlak i šećer u krvi mjerili su učenici i djelatnici Medicinske škole Ante Kuzmanića. U nekoliko sati u predvorju Gradske uprave mjerenju se odazvalo pedesetak građana


Zavrti loptu, stisni loptu, valjaj ju, poskoči! – čulo se od jutra na Trgu opatice Čike ispred crkve sv. Marije gdje su demonstraciju svog rada imali polaznici i treneri društva športske rekreacije i vrtića Loptica. Tog jutra građani su imali priliku vidjeti prezentaciju njihovoga godišnjeg rada: vježbalo se fleksifilnost i motoriku, demonstrirane su i neke rukometne vježbe, ali i atletski i gimnastički skokovi.
Svega nekoliko desetaka metara dalje, na Poljani Ivana Pavla II. svoje golubove izložila je udruga Zadarski prevrtač. Rostovski prevrtač, periker, kovrdžavi golub, budimpeštanski pertl, lepezasti golub… samo su dio izloženih vrsta. Osim atraktivnih izgleda kod kovrdžavog i lepezastog goluba svojim ponašanjem pozornost je plijenio golub koji je s razlogom nazvan “indijsko-podni” – jer on, naime ne leti, nego trči. Koliko god ga tjerali da poleti.
Dodajmo da udruga Zadarski prevrtač početkom prosinca s dvadeset golubova kreće u Leipzig, točnije tamo će otići njihov najmlađi član Juraj Juričev koji će ovu autohtonu zadarsku pasminu odmjeriti s više od sto tisuća drugih eksponata iz svih dijelova Europe:
– Riječ je o jednoj od najvećih europskih izložbi. Idemo samo sa zadarskim prevrtačem jer on je naš prioritet i cilj nam je da ga se prizna u Europi, kazao je Zrinko Ceranja, tajnik udruge.
Izdaci za predstavljanja su veliki, no uspjeli su se, kaže, pokriti zahvaljujući pomoći Grada Zadra te nekoliko svojih sponzora, a 23. prosinca članovi udruge sudjeluju na državnoj izložbi u Virovitici koja će okupiti oko tri i pol, četiri tisuće eksponata. Cilj im je, kaže Ceranja, privući što veći broj zainteresiranih za uzgoj golubova, budući da danas u Zadru ima svega stotinjak golubara, dok ih je prije rata bilo mnogo više.
Živahno je u subotu ujutro bilo i u Arheloškom muzeju Zadar gdje se pod vodstvom Želimira Periša gradio antički forum od lego-kocaka.
– Ovim načinom željeli smo djeci približiti staru zadarsku povijest. Tema je rimski forum koji djeca danas mogu vidjeti samo kroz ostatke, a mi smo ga odlučili izgraditi u cijelosti, pojasnio je Periš, dodajući kako igrajući se s kockice djeca uče, ali i zabavljaju se.
Tradicionalno na Dan grada Zadra krvni tlak i šećer u krvi mjerili su učenici i djelatnici Medicinske škole Ante Kuzmanića. U nekoliko sati u predvorju Gradske uprave mjerenju se odazvalo pedesetak građana, što je dobar odaziv, kazala je nastavnica zdravstvene njege Verica Elveđi.
Dodajmo i to kako je, počevši od prošle godine, škola krenula i s mjerenjem indeksa tjelesne mase.
– Zadrani po pitanju pretilosti stoje dobro, pa je tako zabilježeno svega nekoliko ljudi za indeksom većim od trideset, što je otprilike nekih deset posto od izmjerenih korisnika, kazala je nastavnica zdravstvene njege Anita Mišković, dodajući kako s tim udjelima ipak spadamo u populaciju kojoj prijeti pretilost.
Subotnje svečano obilježavanje Dana grada Zadra proteklo je i uz otvorena vrata zadarskih muzeja od jutra do večeri, a ŠRD Zubatac održao je i prigodno natjecanje u športskom ribolovu s obale – Kup sv. Krševana.