Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dino Spalldi pravomoćno oslobođen optužbe za utaju

25.11.2013. 23:00
Dino Spalldi pravomoćno oslobođen optužbe za utaju


Zadarski građevinski poduzetnik Dino Spalldi pravomoćno je oslobođen optužbe za utaju tešku 200-tinjak tisuća kuna koju je protiv njega podnio svećenik Josip Galić. Vijeće Županijskog suda u Zadru prihvatilo je Spalldijevu žalbu na prvotnu, nepravomoćnu presudu Općinskog suda kojom je bio uvjetno osuđen na godinu dana zatvora s rokom kušnje od četiri godine. Sutkinja Sandra Radanović presudila mu je također i da svećeniku Galiću mora vratiti novac, odnosno kaparu koju mu je za kupnju stana dao, što je viši sud prihvatio, ali je kaznenu odgovornost protiv Spalldija odbacio te presudu preinačio u osobađajuću.
Svećenik je, podsjetimo, sa Spalldijem 28. svibnja 2009. godine sklopio i potpisao predugovor o kupoprodaji stana u zgradi Ljepotica na Obali kneza Branimira. Kako Galić nije imao cijeli iznos za stan površine 88,74 metra četvorna dao je Spalldiju kaparu u iznosu od 27 tisuća eura. Svećenik je stan, navodno, kupovao za brata koji živi i radi u inozemstvu. Ipak, kako se pokazalo tijekom suđenja, novac za kupnju mu nije dao brat, već ga je posudio od nekoliko osoba kojima je i danas dužan.
Vijeće Županijskog suda u Zadru, među ostalim, prihvatilo je obrazloženje Spalldijeva odvjetnika Ive Gregova kako nije riječ o protupravnom zadržavanju tuđe pokretne stvari. Gregov je, naime, pojasnio kako plaćanje iznosa kupoprodajne cijene ne može predstavljati pokretnu stvar povjerenu na čuvanje, a onda da se takva stvar ne može niti protupravno prisvojiti. Također, prihvaćeno je i pojašnjenje kako je ovdje riječ o novcu, a ne o stvari kao i da taj novac nije dan na čuvanje, već po osnovi predugovora o kupoprodaji nekretnine.