Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Intervencija u društveni i politički kontekst

25.11.2013. 23:00
Intervencija u društveni i politički kontekst


Završila je prva manifestacija pod nazivom Artakt 1. koja se od četvrtka do subote održavala u starom Kazalištu lutaka u Jazinama. Kazalište je tako tri dana, odnosno večeri, bilo mjesto održavanja izložbi, predstava, performancea i jednog koncerta.
Broj posjetitelja varirao je od dana do dana, s tim da je uvjerljivo najposjećeniji bio prvi dan sa otvorenjem izložbe fotografija Ivane Jenjić i predstavom “Tko si ti i otkud ti pravo” gdje su nas Vili Matula i Irma Omerzo poveli kroz prizore utjecaja kapitalizma, medija i mafije na ponašanje društva i pojedinca u njemu.
Mediteranski rock’n’roll
Artakt 1 u petak je nastavljen izložbom radova i preformanceom Siniše Labrovića. On intervencijama u prostoru ukazuje na aktualne političke i društvene pojave u užoj i široj zajednici. Svojim umjetničkim radovima pokušava ostvariti i što jaču interakciju s ljudima, kao i njihovu eventualnu reakciju.
Ovaj put u Jazinama sudionici, odnosno “gledatelji” performancea potpisali su papir na kojem stoji da su bili na performanceu.
Program petka nastavio se predstavom Bankrot Teatra Verrdi koja je svoju premijeru imala prije mjesec dana na istom ovom mjestu – u starom Kazalištu lutaka. U predstavi igraju Juraj Aras, Paola Slavica i Ivana Jenjić i oni na efektan način, kroz dijaloge, monologe i slaganje kamenčića govore o čovjeku dužniku, o osobnom bankrotu kao prevari svih prevara, o recesiji, depresiji, takozvanoj krizi… “Najveselija večer” manifestacije završila je koncertom šibenskog benda Dok Analogx za čijeg “frontmena” Kristijana Goju – Doka kažu da je već odavno na šibenskoj sceni dosegnuo status lokalnog Ramba Amadeusa, “neumorno nudeći jedinstveno čitanje rock’n’rolla umotanog u mediteranski štih”.
– Svi sve znamo i svakim danom nam je jasnije da nam bez zajedničkog stava o aktualnim događanjima nema pomoći. Ipak, svi čuvamo svoje stražnjice i pokušavamo ih prodati što unosnije. U svijetu ovom, liberalnom i slobodnom od bilo kakvog smisla, bilo kakvog promišljanja stvarnosti, svijetu u kojem su naše stražnjice roba koja iz dana u dan gubi na vrijednosti, autocenzura dođe kao novo zaduženje, kao novo umirujuće sredstvo i, naravno, kao idealan paravan da pokrijemo rupe u scenariju, kažu članovi benda.
“Padaj silo i nepravdo”
Glumačka družina Puntari otvorila je subotnju večer predstavom “Anarh 1912 – 2012”. Kroz tri čina dva glumca na pozornici redaju, najprije kao smetlati, potom radnici koji piju pivu i zatim kao “gospoda” s čašama šampanjca u rukama, obrađuju tri teme – NATO pakt, EU i religiju. Citiraju Štulića, prikazuju isječke iz filmova, ogoljuju neke “povijesne činjenice” u čiju istinitost ne sumnjamo i u čiju dubinu ne prodiremo. Recimo, otkrivaju kako je “Padaj silo i nepravdo” hrvatska revolucionarna pjesma nadahnuta Hvarskom bunom, napisana u 16. stoljeću. Govore o moralu, krupnom kapitalu, citiraju mislioce, popove, pisce…
Od slike američkih vojnika koji uriniraju po talibanima do konačne izvedje pjesme “Padaj silo i nepravdo”, čini se, govore one stvari koje znamo, samo nam ih netko treba (naglas) reći.
Manifestacija je završila nastupom Brutal minimal autora Bojana Gagića, multimedijalnog umjetnika.
U svojevrsnom “manifestu” manifestacije, stoji kako “Artakt 1. kao zajedničku točku programa provlači relaciju umjetnost – umjetnik i aktivizam, društveni angažman, odnosno mogućnost sinteze umjetnosti i društveno-političkog aktivizma s namjerom interveniranja u društveni i politički kontekst. Umjetnost u svim povijesnim epohama ima zadaću biti više od umjetnosti. Nikad ne može služiti samo sebi ili nekim drugim svrhama. Nikad se, pak, ne može svesti samo na estetsku istinu, doživljaj, pojavljivanje. Sudionici ARTAKTA 1., umjetnici i izvođači usmjereni su na pokretanje novih, suvremenijih oblika kulturne i umjetničke proizvodnje, a također i na angažman i preispitivanje kulturne, društvene, ekonomske, tehničke i političke svakodnevnice. Prostor zadarske kulturne scene rijetko se puni drugačijim sadržajima, osobito izvan turističke sezone, zato ARTAKT.1 nastoji svojim programom djelovati kao zvono, odjek možda odvede do nekog drugog zvona, pa ako ih spojimo nekoliko…”.
Nova lica
Manifestacija je nastala u produkciji Dragon teatra i koprodukciji Teatra Verrdi, dok je program vodio i koncept osmislio Nenad Pepić.
– Neka smo krenuli, to nam je najbitnije. Festival ćemo biti kad porastemo. Izabrali smo ovo doba kad nema ni ljetnog šušura ni božićne euforije i zadovoljni smo odazivom. Želimo da ljudi dođu i vide, da ih bude više, da nam dođu neka nova lica…, kaže Pepić.
A mi jedva čekamo Artakt 2. i novi program i nova lica koja će doći, vidjeti i doživjeti aktivnu umjetnost.