Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ni kiša ih ne može spriječiti u osvajanju stijena

25.11.2016. 23:00
Ni kiša ih ne može spriječiti u osvajanju stijena


Sekcija sportskog penjanja pri Penjačkom društvu Paklenica organizirala je u subotu natjecanje Sv. Krševan Boulder Open 2016. Riječ je o 7. revijalnom natjecanju u slobodnom penjanju koje je okupilo 52 natjecatelja iz Hrvatske i BiH.
Kako nam je pojasnila pročelnica sekcije Jelena Mijić, radi se o sportskoj disciplini u kojoj natjecatelji moraju, u što kraćem vremenu i sa što manje pokušaja, ispenjati zadani smjer na umjetnoj stijeni.
– Penjači u kvalifikacijama moraju ispenjati 20 smjerova, a u finalu pet najtežih smjerova. Pri tom ne smiju koristiti nikakvu opremu, pa čak niti pojas. Inače ova natjecanja se provode na stijenama do visine 4-5 metara, rekla je Jelena Mijić.
Prerađena prostorija nekadašnje vojarne Banina, bila je jučer pretijesna ne samo za sve penjače, nego i one koji bi rado pogledali ovaj atraktivni sport. Stoga su u PD Paklenica pokrenuli inicijativu za dobivanje novih prostorija.
– Istekao nam je ugovor o korištenju postojećih prostorija pa od rujna čekamo odluku Grada Zadra koji nam još nije ponudio novi ugovor. Čekamo i mišljenje Grada za prostor u blizini Obrtničke škole koji bi nam bio puno prikladniji nego ovaj, rekla je Mijić dodajući kako se boulderom u PD Paklenica bavi oko 50-ak članova društva.