Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

PTIČJA GRIPA Benkovački sajam bez koka i tuka?

25.11.2016. 23:00
PTIČJA GRIPA Benkovački sajam bez koka i tuka?


Veliki bauk ptičje gripe ponovo kruži našim prostorom. Prvi slučajevi ptičje gripe pojavili su se u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a radilo se o uginulim labudovima koji su bili zaraženi ptičjom gripom visoko patogenog podtipa H5N8.
– Iako na području Zadarske županije slučajevi ptičje gripe nisu zabilježeni, kako bi se izbjegla bilo kakva mogućnost prijenosa tog virusa otkazana je međunarodna izložba ptica pod nazivom “Drugi kup Jadrana” koja se ovog vikenda trebala održati u Sukošanu, obznanio je Vremenko Maričić, predsjednik Udruge za uzgoj i zaštitu ptica Zadar.
Naredbu o zabrani održavanja izložbi, sajmova i sportskih natjecanja, tržnica i drugih okupljališta za svu perad i ptice na području cijele Republike Hrvatske donijelo je Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, s obzirom na izravnu opasnost unosa infekcije na domaću perad i ukrasne ptice. Od 17. studenoga veterinarski inspektori više ne izdaju suglasnost za održavanje sajmova, izložbi, natjecanja vezanih za ptice i perad, a sve dosad izdane suglasnosti za izložbe u narednim danima se opozivaju.
Ptičja gripa je u svijetu proširena bolest koja se javlja u mnogobrojnih vrsta ptica i peradi. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i tuke, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti.
– A ako ne prestane opasnost od ptičje gripe, a Ministarstvo poljoprivrede ne poništi zabranu u vezi ptica i peradi, tradicionalni Benkovački sajam će 10. prosinca ostati bez pilića, pivaca i kokoši, ali i bez tuka koje su glavno jelo na božićnim blagdanskim stolovima, požalio se Ante Kardum, stalni posjetitelj Benkovačkog sajma.