Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zašto je Periš vikao na goste promocije svoje zbirke?

25.11.2016. 23:00
Zašto je Periš  vikao na goste  promocije  svoje zbirke?


Zadarski književnik Želimir Periš u petak je u Studentskom  klubu predstavio svoju prvu zbirku poezije “X”. Domaćini promocije bili  su članovi studentsko-književne udruge “Ludens”, a za brojnu publiku  koja se okupila na predstavljanju četvrtog književnog djela Periša, ovo  nije bilo tek obično predstavljanje knjige, već književno-zabavni događaj  popraćen glazbom, hranom i pićem te zabavnim kvizom na kraju.
– Ovo je prva knjiga koju predstavljam u Zadru, to je kao nagrada gradu. Željeli smo napraviti što zabavnije predstavljanje jer poezija nije  samo po sebi nešto privlačno, osim strastvenim ljubiteljima. Stoga smo  htjeli pozvati što više ljudi i omogućiti im drukčiju promociju knjige. Pripremili smo i razne video prezentacije, rekao je Periš, inače predsjednik  zadarske udruge pisaca ZaPis.
A zašto baš “X”? Periš odgovara kako se u samoj knjizi dosta govori o  tome što je poezija, na koji način ona prenosi informaciju.
– ‘X’ je nešto što nije doživljeno, simbol ima hrpu asocijacija, a mogu  mu se stvarati i nove što je jako zanimljivo, pojasnio je autor.
Pjesme su predstavljene kroz performans, pojedine kroz čitanje, sviranje, a druge su pak iziskivale vikanje, mrmljanje ili šaptanje. Poezija koju  piše Periš govori o svijetu spektakla, privatizaciji, neoliberalnom kaosu,  pustim tvornicama, ljudskom životu i snu.
Nakon predstavljanja “X”-a za posjetitelje, koji su se doslovce natiskali  u prostoriju studentskog kluba “Božo Lerotić” upriličene su i zabavne  igre te kviz na temu knjige. Najuspješniji igrači na kraju su sa sobom ponijeli i vrijedne nagrade, zbirku poezije “X” i druga književna djela.
Zadranin Želimir Periš do sada je u izdanju Algoritma objavio zbirku  priča “Mučenice”, prevedenu na slovenski i bugarski jezik te adaptiranu  u kazališnu predstavu, a velik uspjeh  postigli su i njegovi noir romani  “Mima i kvadratura duga” te nastavak “Mima i vaše kćeri” u izdanju Algoritma i 24sata.